ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Διεθνές Βραβείο Booker 2016 στη Νότια Κορέα

το-διεθνές-βραβείο-booker-2016-στη-νότια-κορέα-847680

Στη νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Χαν Κανγκ απονεμήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, το Διεθνές Βραβείο Booker 2016. Με το μυθιστόρημά της «Η χορτοφάγος» (The Vegetarian) αναδείχθηκε νικήτρια από μια βραχεία λίστα που περιλάμβανε τον τούρκο νομπελίστα Ορχάν Παμούκ και την Ιταλίδα Έλενα Φεράντε που έχει προκαλέσει αίσθηση τα τελευταία χρόνια στον αγγλόφωνο κόσμο.

Το σημαντικό βραβείο έχει πλέον αναπροσαρμοστεί κατ’ έτος ενώ το χρηματικό έπαθλο των 50 χιλιάδων στερλινών μοιράζεται στα δύο, εν προκειμένω στη συγγραφέα και τη μεταφράστριά της στην αγγλική γλώσσα Ντέμπορα Σμιθ, η οποία άρχισε να μαθαίνει την κορεατική γλώσσα πριν από μόλις επτά χρόνια.

Η 45χρονη Χαν Κανγκ ξεδιπλώνει την αλληγορική ιστορία – με τρεις διαφορετικούς αφηγητές και σε τρία πυκνογραμμένα μέρη – μιας συνηθισμένης γυναίκας που αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος, καθώς αναζητεί όλο και περισσότερο έναν άλλο τρόπο ύπαρξης. Η ανατρεπτική, όπως αποδεικνύεται, επιθυμία της είναι να ζήσει σαν ένα φυτό, σαν κάποιο δέντρο, προκαλεί τη βίαιη αντίδραση του συζύγου και του πατέρα της.

Το σύντομο αλλά σουρεαλιστικό αυτό μυθιστόρημα που βραβεύτηκε – η κριτική επιτροπή το επαίνεσε για το «αλλόκοτο μείγμα ομορφιάς και τρόμου» που επιτυγχάνει – εκδόθηκε στη Νότια Κορέα πριν από μία δεκαετία και κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία το 2015.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου