ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Ελευθερούλης: Δημιουργεί πρωτότυπα έργα τέχνης

δημήτρης-ελευθερούλης-δημιουργεί-πρ-839553

Ο Βολιώτης δημιουργός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα περίτεχνα έργα τέχνης που «κεντά» σε τσόφλια αυγών

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ

Εργα τέχνης από το τσόφλι αυγών κότας, χήνας, πάπιας, ακόμα και στρουθοκαμήλου δημιουργεί ο Δημήτρης Ελευθερούλης, συνταξιούχος υπομηχανικός και σχεδιαστής τεχνικών έργων, απόφοιτος της Παιδόπολης Αγία Σοφία της Αγριάς, ο οποίος «κεντά» αυγά με οδοντιατρικά τρυπανάκια, ακολουθώντας μια ασιατική και κινέζικη παράδοση και τεχνοτροπία, που αργότερα ήλθε και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Τσεχία. Θα μπορούσαν να ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα διάσημα αυγά Φαμπερζέ. Η μόνη τους διαφορά είναι το υλικό τους. Σε αυτά τα εύθραυστα μεν αλλά απαράμιλλα, έργα τέχνης, ο καλλιτέχνης δημιουργεί σκαλίζοντας το ίδιο το τσόφλι του αυγού!

Πώς σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με αυτή την τεχνική και πριν πόσο καιρό;

Πριν από περίπου 20 χρόνια σε κάποιο από τα ταξίδια που είχα κάνει στην Αυστρία και στην Τσεχία είχα δει τα περίτεχνα διακοσμημένα αυγά, κυρίως ζωγραφιστά και λιγότερο διάτρητα και μου άρεσαν πάρα πολύ. Όταν βγήκα στη σύνταξη κι είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο αρχικά αποφάσισα να ασχοληθώ με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την κατασκευή κοσμημάτων. Όταν όμως έτυχε να μου δωρίσουν αυγά στρουθοκαμήλου πήρα την απόφαση να δοκιμάσω να τα σκαλίσω.

Πώς ονομάζεται αυτή η τέχνη και τι σημαίνει το όνομά της;

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της Τσεχίας είναι η τέχνη του Kraslice, που σημαίνει όμορφο ή στολισμένο αυγό. Αυτή η τεχνική διακόσμησης των αυγών χρονολογείται πολύ πριν από την έναρξη του Χριστιανισμού. Στην Τσεχία τα αυγά δωρίζονται για μια νέα αρχή, ως ένα σύμβολο της αγάπης, της φιλίας, ως δώρο προ-δέσμευσης και όχι μόνο την περίοδο του Πάσχα.

Το ότι είδατε αυτή την τεχνική στο ταξίδι εκείνο δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει ο καθένας, πιάνουν τα χέρια σας;

Ανέκαθεν μου άρεσε η ζωγραφική και η χαρακτική και λόγω επαγγέλματος, ως υπομηχανικός, το σχέδιο ήταν πάντα καθημερινότητα για μένα. Ξεκίνησα λοιπόν να ζωγραφίζω και να κάνω μικρά γλυπτά από πηλό. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με το κόσμημα. Όταν όμως έτυχε να μου δωρίσουν αυγά στρουθοκαμήλου πήρα την απόφαση να δοκιμάσω να τα σκαλίζω.

Ηταν δύσκολο ή το καταφέρατε αμέσως;

Χρησιμοποιώντας χειρωνακτικά εργαλεία στην αρχή, άρχισα να τρυπάω τα λεπτεπίλεπτα τσόφλια με πολύ προσοχή, «θυσιάζοντας» στην αρχή δεκάδες αυγά! Στη συνέχεια όμως άρχισα να δουλεύω με ηλεκτρικά τρυπανάκια, που χρησιμοποιούν οι οδοντοτεχνίτες.

Ποια αυγά χρησιμοποιείτε κυρίως;

Ολων των ειδών κότας, χήνας, γαλοπούλας, και φυσικά στρουθοκαμήλου.

Ποια μοτίβα κυριαρχούν στην τέχνη αυτή;

Τα σχέδια που χρησιμοποιούνται είναι ποικίλα, όπως το οκτάγωνο αστέρι, η πεταλούδα, διάφορα σχέδια μικρών ζώων, η καρδιά, οι κυματιστές και καμπύλες γραμμές, οι τελείες, ο ήλιος ή τα λουλούδια. Εκτός από αυτά τα μοτίβα εγώ σχεδιάζω και στη συνέχεια τρυπάω σκηνές από τη ζωή του Χριστού, όπως η Σταύρωση, η Ανάσταση καθώς και προσωπογραφίες.

Υπάρχει κάποιος συμβολισμός στα μοτίβα που αναφέρατε;

Το αστέρι θεωρείται ότι είναι θεματοφύλακας της μοίρας ενός ατόμου. Η πεταλούδα αντιπροσωπεύει την ιδέα της μετενσάρκωσης. Η καρδιά συμβολίζει την αγάπη και τη συμπόνια. Οι κυματιστές και καμπύλες γραμμές, καθώς και οι τελείες χρησιμοποιήθηκαν για διακοσμημένα αυγά και αντιπροσωπεύουν μια νέα χρονιά ή νέα αρχή. Ο ήλιος ή μια μαργαρίτα σημαίνει καλή τύχη.

Ποια είναι η δυσκολία της συγκεκριμένης τεχνικής;

Αυτά είναι τα στάδια που ακολουθούμε.

1.Τρυπάμε το αυγό από πάνω και από κάτω και με μία οδοντογλυφίδα σπάμε στη συνέχεια τον κρόκο.

2.Πλένουμε το αυγό και το βάζουμε για λίγο στη χλωρίνη για να φύγει το ασπράδι που είναι κολλημένο το τσόφλι. Γίνεται βέβαια περισσότερο εύθραυστο αλλά είναι απαραίτητη διαδικασία για να καθαρίσει εντελώς.

3.Ακολουθεί ο σχεδιασμός πάνω στο αυγό με μολύβι.

4.Αμέσως μετά αρχίζει η δύσκολη διαδικασία του τρυπήματος, η οποία μπορεί να διαρκέσει από ώρες σε μέρες ανάλογα το σχέδιο και τη δυσκολία του.

5. Αφού ολοκληρωθεί το τρύπημα, αν θέλουμε, βάφουμε το αυγό, με προσοχή γιατί δεν πρέπει να πέσει μπογιά στο εσωτερικό του.

6.Το τελικό στάδιο είναι το βερνίκωμα για να αποκτήσει λάμψη το αυγό και να είναι πιο σκληρό.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει ένα έργο;

Από 2-4 μέρες μέχρι και μια 10-12 μέρες ανάλογα με τη δυσκολία του σχεδίου.

Πόσοι ασχολούνται στην Ελλάδα με αυτή την τεχνική;

Ελάχιστοι. Είναι μια οδοντίατρος Τσέχα στην Θεσσαλονίκη, η οποία όμως ασχολείται κυρίως με ζωγραφική αυγών, και ένας κινέζος στην Αθήνα από όσο μπορώ να γνωρίζω.

Δοκιμάσατε να εφαρμόσετε την τεχνική και σε κάποιο άλλο υλικό;

Δοκίμασα με επιτυχία να σκαλίζω κέλυφος σαλιγκαριού και πραγματικά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Ποια προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτή την τεχνική;

Πρέπει να έχει ευαίσθητο και εξασκημένο χέρι, μεράκι αλλά και μεγάλη υπομονή .

Τι σημαίνει τέχνη για σας;

Η τέχνη είναι έκφραση, σκέψη, αγάπη, ιδέες, τρόπος ζωής, αφιέρωση, τρέλα, ξέσπασμα, τρυφερότητα, αισιοδοξία. Η τέχνη είναι τα πάντα! Από μια τούρτα μέχρι ένα παλάτι. Από μια πέτρα μέχρι ένα δάσος. Κάθε μορφή τέχνης προσφέρει ένα μονοπάτι στον καλλιτέχνη. Δεν υπάρχουν όρια σε αυτό που ο καλλιτέχνης καλείται να αποτυπώσει. Αντιθέτως, αφήνεται ελεύθερος να δημιουργήσει και ξεχύνονται από μέσα του όλα όσα έκρυβε εδώ και καιρό.

Τι σημαίνει το να είναι κάποιος καλλιτέχνης;

Απόλαυση! Ν’ αγαπάς, να μοιράζεσαι τις χαρές και τις αγωνίες σου με τους άλλους, να ζεις…

Σκοπεύετε να ασχοληθείτε και με άλλες μορφές τέχνης;

Θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ περισσότερο με τη ζωγραφική γιατί είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ και με εκφράζει.

Μπορεί να μαθητεύσει κάποιος κοντά σας;

Όπως είπα και νωρίτερα, εγώ είμαι αυτοδίδακτος. Για να κάνεις κάτι τόσο περίτεχνο και ευαίσθητο πρέπει να το αγαπάς πολύ, να έχεις υπομονή και μεράκι. Τα εγγόνια μου, παρόλο που είναι πολύ μικρά, βλέποντάς με να ζωγραφίζω και να σκαλίζω θέλησαν και εκείνα να κάνουν το ίδιο. Ήδη έχουν σχεδιάσει, σκαλίσει και ολοκληρώσει τα δικά τους αυγά κότας. Για όλα απαιτείται μεράκι και καλή διάθεση.

Ποια συναισθήματα βιώνετε κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα έργο σας;

Χαρά αλλά και αγωνία για το τι θα ακολουθήσει. Το κάθε έργο αποτελεί μία κατάθεση ψυχής.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στις εκθέσεις σας;

Η ανταπόκριση του κόσμου στη δουλειά μου είναι πολύ ενθαρρυντική καθώς οι περισσότεροι όταν καταλαβαίνουν ότι τα αυγά δεν είναι…. πλαστικά, ενθουσιάζονται και ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες για την τεχνική τους. Είναι κάτι τόσο διαφορετικό και τόσο δύσκολο να το καταλάβει ο άλλος.

Κατά το παρελθόν έχουμε θαυμάσει πολλές εκθέσεις σας. Ποτέ ετοιμάζεται την επόμενη;

Δε ξέρω ακόμη. Ελπίζω την άνοιξη του 2019 να πραγματοποιηθεί μια νέα έκθεση στην οποία θα παρουσιάσω και τα νέα έργα μου σε κέλυφος σαλιγκαριού.

Εχετε κάποια ιστοσελίδα όπου μπορεί κάποιος να δει και να θαυμάσει τα έργα σας;

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφτεί την προσωπικά μου ιστοσελίδα: http://handmade-greece.blogspot.com/.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας και ευαισθησία σας για την τόσο διαφορετική μορφή τέχνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου