ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Παναγίες του Πηλίου» του Κώστα Λιάπη

παναγίες-του-πηλίου-του-κώστα-λιάπη-827709

Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Λιάπη από τις εκδόσεις Ιδιόμελον

Το τελευταίο βιβλίο του αείμνηστου Κώστα Λιάπη «Παναγίες του Πηλίου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Πρόκειται για την υλοποίηση της δέσμευσης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου προς τον συγγραφέα, όταν ήταν ακόμη στη ζωή, όταν του ανέφερε σε εκδήλωση των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2018» την πολύ προχωρημένη τότε εργασία του, που θα αποτελούσε και το τελευταίο του βιβλίο, όπως ο Κώστας Λιάπης ανέφερε προφητικά.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Αναγνωστόπουλος γνώριζε για τα κείμενα, το γεγονός μεταφέρθηκε στην κόρη του Ενη Λιάπη και αποκαλύφθηκε όλο το υλικό.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος με τη συστηματική βοήθεια των φίλων του Κώστα Λιάπη Νίκου Διαμαντάκου και Τάκη Παντελόπουλου, εγνωσμένης αξίας ανθρώπων των γραμμάτων και φίλων της «Μαγνήτων Κιβωτός», επιμελήθηκαν των κειμένων και με τη γραφιστική φροντίδα των Γραφικών Τεχνών «ΠΑΛΜΟΣ» και τον συντονισμό του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» τυπώθηκε το βιβλίο.

Ολοκληρωμένο πλέον, αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε το από πολλών χρόνων πολυαναμενόμενο βιβλίο του Κώστα Λιάπη (1935-2019), από τις εκδόσεις Ιδιόμελον, στη σειρά Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική Ιστορία. Προηγούνται ο πρόλογος του Σεβασμιώτατου, τα λίγα λόγια της Ενης Λιάπη και σύντομο σημείωμα από τους επιμελητές του τόμου Βασίλη Αναγνωστόπουλο, Νίκο Διαμαντάκο και Τάκη Παντελόπουλο.

Ακολουθούν τα 21 κείμενα – μελέτες για τις ισάριθμες στο Πήλιο Παναγίες, τρία κείμενα – παραλλαγές στο ίδιο θέμα και, τέλος, βιβλιογραφικές πηγές.

Είναι πόνημα και καημός ζωής, καλαίσθητο και ελκυστικό, με την αύρα της γραφής στις σελίδες του ενός ανθρώπου, που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και ιχνηλάτηση της λαϊκής και θρησκευτικής παράδοσης. Ο πηλιολάτρης Κώστας Λιάπης και μεταθανάτια με τούτο το βιβλίο μας ξεναγεί στα ιερά προσκυνήματα, στους ναούς, στα εκκλησάκια και τα παρεκκλήσια του Πηλίου, μιλά για την τέχνη και την τεχνοτροπία, τις αγιογραφήσεις, τους δωρητές και τα ιστορικά των μονών και μονυδρίων, επικεντρώνοντας το ερευνητικό του βλέμμα στην εικόνα της Παναγίας του ιερού κτίσματος. Κάθε κείμενο συνοδεύεται από το ανάλογο φωτογραφικό υλικό, ώστε να εμπλουτίζεται η σκέψη και να κερδίζει λάμψη από το κάλλος της πηλιορείτικης τέχνης.

«Οι «Παναγίες του Πηλίου» τιμούν πολλαπλώς τον τόπο, κάθε πιστό και κάθε αναγνώστη, θυμίζοντας και εκείνον που έσκυψε ευλαβικά, μελέτησε και έγραψε για τις Παναγίες του Πηλίου, τον αλησμόνητο Κώστα Λιάπη» υπογραμμίζει το ΔΣ της «Μαγνήτων Κιβωτός», ευχαριστώντας «τους τρεις αξιόλογους πνευματικού άνδρες της περιοχής μας Βασίλη Αναγνωστόπουλο, Νίκο Διαμαντάκο και Τάκη Παντελόπουλο, καθώς και την κόρη του αείμνηστου Κώστα, Ενη Λιάπη, που μας εμπιστεύτηκαν το πολύ σημαντικό και σημαδιακό τούτο βιβλίο».

Στην ανακοίνωση της «Μαγνήτων Κιβωτός» επισημαίνεται παράλληλα ότι «το παραδίδουμε στο αναγνωστικό κοινό, στους φίλους του Πηλίου και στους κατοίκους του που με τόσο σεβασμό, αγάπη και ενδιαφέρον συντηρούν από το υστέρημά τους όλα τα προσκυνήματα της Παναγιάς μας στο «Βουνό Βουνών καμάρι». Οι καιροί δεν επιτρέπουν να διοργανωθεί αντάξια παρουσίαση, ίσως γίνει αργότερα, αλλά όσοι επιθυμούν μπορούν να αποκτήσουν το βιβλίο από το βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης Δημητριάδος «Λύχνος»».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου