ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ιστορία ενός οδοιπόρου» του Κώστα Ακρίβου

ιστορία-ενός-οδοιπόρου-του-κώστα-ακ-827604

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του γνωστού Βολιώτη συγγραφέα Κώστα Ακρίβου, που αναφέρεται στον Στρατή Δούκα

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» με τον τίτλο «Ιστορία ενός οδοιπόρου: Στρατής Δούκας».

Ο Κώστας Ακρίβος τοποθετεί τον Στρατή Δούκα στη θέση του αφηγητή και τον αφήνει να αυτοβιογραφηθεί…

Από τα Μοσχονήσια και το Αϊβαλί στη Νεάπολη Εξαρχείων και εν συνεχεία στην πρόσφατα απελευθερωμένη Μακεδονία και ύστερα ξανά πίσω στην Αθήνα, ο Στρατής Δούκας οδοιπορεί μέσω της μνήμης και εξομολογείται, σε μεγάλη πια ηλικία και τρόφιμος γηροκομείου, προσωπικές εμπειρίες, αλλά και βιώματα ανθρώπων, που άγγιξαν βαθιά την ψυχή του.

Κυρίαρχο γεγονός στη ζωή και το έργο του είναι η συνάντηση, που είχε με πρόσφυγα στην περιοχή της Πιερίας, συνάντηση που θα γεννήσει την εμβληματική για τα ελληνικά γράμματα ιστορία αιχμαλώτου. Ταυτόχρονα με την ανάπλαση του σκηνικού της συγγραφής του κορυφαίου έργου, ξεδιπλώνεται ανάγλυφα και η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού όλου σχεδόν του 20ού αιώνα, καθώς από την αφήγηση του Δούκα παρελαύνουν όχι μόνον οι εκλεκτές συντροφιές του (Κόντογλου, Παπαλουκάς, Μυριβήλης, Μόλλας, Βενέζης, Πεντζίκης), μα και οι πνευματικοί του προπάτορες Σολωμός, Παπαδιαμάντης, Παλαμάς, Καζαντζάκης, Χαλεπάς…

Ακροατής της μυθοπλαστικής εξιστόρησης δημοσιογράφος. Αποδέκτες, ωστόσο, θα ευχόταν ο Στρατής Δούκας να είναι όλες οι κατοπινές γενιές και ιδίως η μεγάλη συμπάθεια και αδυναμία του, οι νέοι αυτού του τόπου.

Ο Κώστας Ακρίβος, από τις Γλαφυρές Βόλου, έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά µαθήµατα στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράµµατα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία.

Το 2013 παρουσιάστηκε στο Ιµαρέτ Καβάλας το θεατρικό έργο του «Ο γηραιός πατήρ µου» από το φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. Διηύθυνε τη σειρά «Μια πόλη στη λογοτεχνία» και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης «Με ανοιχτά βιβλία». Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Για το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του «Γάλα μαγνησίας» (Μεταίχμιο, 2018) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature του περιοδικού «Δέκατα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου