ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ας μιλήσουμε για ποίηση

ας-μιλήσουμε-για-ποίηση-820721

Διαδικτυακή συνάντηση διοργανώνεται από την Ελληνοαμερικανική Ενωση

H Ελληνοαμερικανική Ενωση και οι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» συνεχίζουν τον εορτασμό των δέκα τους χρόνων παρουσιάζοντας διαδικτυακή εκδήλωση με τον ποιητή και κριτικό Ορφέα Απέργη. Η εκδήλωση, που συνδυάζει την επέτειο των συναντήσεων με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, θα προβληθεί την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 19:30, από τα Youtube κανάλια της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και του «Με τα λόγια (γίνεται)» και στο Facebook της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Το φετινό πρόγραμμα των ποιητικών συναντήσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τρεις εκδηλώσεις στις οποίες δύο ποιήτριες κι ένας ποιητής ξεδιπλώνουν μια πολύ προσωπική περιδιάβαση στην νεοελληνική ποίηση από τον 19ο ως τον 21ο αιώνα. Επιλέγουν, διαβάζουν και σχολιάζουν ποιήματα που αποτελούν μέρος του προσωπικού τους «κανόνα». Από τους «μείζονες» δημιουργούς, παρουσιάζουν κάτι ενδεχομένως πιο «κρυφό» – αλλά και συστήνουν κάποια «κρυμμένα διαμάντια» λιγότερο δημοφιλών ποιητών. Στην πρώτη προσωπική ποιητική διαδρομή με ποιήματα από τον Σολωμό και τον Κάλβο έως σήμερα, ξεναγός είναι ο Ορφέας Απέργης.

Ο Ορφέας Απέργης είναι ποιητής, μεταφραστής, κριτικός και δοκιμιογράφος. Έχει εκδώσει δύο ποιητικά βιβλία, Η γλώσσα τους (εκδ. Νεφέλη, 2019) και Υ (συγκεντρωτική έκδοση, εκδ. Πατάκη, 2011), ενώ έχει συμμετάσχει και σε δύο συλλογικά δοκιμιακά βιβλία, Μια συζήτηση για την ποίηση τώρα (εκδ. ΦΡΜΚ, 2018) και Τι μας μαθαίνει η τέχνη (εκδ. ΦΡΜΚ, 2020).

Εχει δημοσιεύσει ποιήματα, μεταφράσεις, δοκίμια και κριτικές στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στα περιοδικά «The Books’ Journal», «Νέα Εστία», «Ποίηση», «Ποιητική», και «ΦΡΜΚ» (στην συντακτική ομάδα του οποίου συμμετέχει). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Σουηδικά, και περιληφθεί σε ανθολογίες. Ο ίδιος έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Byron, Emily Bronte, Robert Browning, Louis MacNeice, Philip Larkin, Geoffrey Hill, Paul Muldoon, W.C. Williams, Elizabeth Bishop, Robert Duncan, και Robert Frost.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου