ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολυβραβευμένος επιστήμονας

πολυβραβευμένος-επιστήμονας-820719

Ο Χρήστος Ζερεφός νέος γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών

Ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός εξελέγη νέος γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών με πενταετή θητεία. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2007 στην έδρα της Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας και από το 2019 Γραμματεύς επί των Πρακτικών της Ακαδημίας.

Σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε Ερευνητικά Κέντρα στις ΗΠΑ. Εχει διατελέσεις καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο. Εκτός από την Ακαδημία Αθηνών είναι επίσης μέλος των Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και πολλών άλλων Ακαδημιών και επιστημονικών Ιδρυμάτων.

Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχει λάβει, συμπεριλαμβάνεται το Παγκόσμιο Βραβείο Οζοντος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (1997). Εχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από την Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, τη Γαλλική Κυβέρνηση (ταξιάρχης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα), το Δήμο Θεσσαλονίκης (Χρυσό Μετάλλιο), το Δήμο Αθηναίων (Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών) κ.α. Τιμητική Διάκριση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) (Ιανουάριος 2008) και τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή-IPCC (Απρίλιος 2008) για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore, με το βραβείο Nobel Ειρήνης 2007.

Εχει ιδρύσει ή συνιδρύσει το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Εργαστήριον Φυσικής της Ατμοσφαίρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, το Παγκόσμιο Κέντρο Χαρτογράφησης Οζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη «Φυσική του Περιβάλλοντος» του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, την έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Μουσείον Γεωαστροφυσικής (βραβείο Europa Nostra) στο Μέγαρον Σίνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Navarino Environmental Observatory (NEO) στη Μεσσηνία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την εταιρεία TEMES.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου