ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Δακτυλάς: Ο πολιτισμός βρίσκεται σε καραντίνα

δημήτρης-δακτυλάς-ο-πολιτισμός-βρίσκ-820711

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης αναλύει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την επίδραση της πανδημίας στην υποκριτική τέχνη

Στη θεραπευτική λειτουργία της τέχνης αναφέρεται ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς, με φόντο την πανδημία που έχει προκαλέσει πλείστες όσες ανατροπές, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπολογίζουμε τις συνέπειες, που θα έχει στην ψυχή μας». Διδάσκων, παράλληλα, στο Ερασιτεχνικό Εργαστήριο του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που πραγματοποιούνται διαδικτυακά μαθήματα λόγω της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν, επισημαίνει ότι «τα τεχνολογικά μέσα είναι εργαλεία, αν χρησιμοποιηθούν σωστά». Με ισχυρή την πεποίθηση ότι η τέχνη είναι πηγή παρηγοριάς και δύναμης, επισημαίνει ότι «εάν σβήσουν το όνειρο και η ελπίδα, δεν θα υπάρχει ζωή».

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ενα ακόμη μεγάλο πλήγμα για τον πολιτισμό η δεύτερη καραντίνα;

Η τέχνη, συγκεκριμένα το θέατρο, φέρνει για εμένα επανάσταση, οι ήρωες των θεατρικών έργων εκφράζουν αυτό που αισθάνονται ελευθέρα και ταυτόχρονα οι θεατές ταυτίζονται με τους ήρωες, γιατί έχουν και οι ίδιοι τα ίδια συναισθήματα, αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και ταυτίζονται. Αυτό κατά τον Αριστοτέλη λειτουργεί θεραπευτικά, γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία λυτρωνόμαστε.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει το θέατρο όμως χρειάζεται να αισθανθούμε,να λειτουργήσουν και οι πέντε αισθήσεις, τώρα λειτουργεί μόνο η όραση και η ακοή παραμορφωμένη, όμως, από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο πολιτισμός μας, το θέατρο και οι ζωές μας βρίσκονται σε καραντίνα χωρίς να ξέρουμε τις επιπτώσεις, που θα έχει και στην ψυχική μας υγεία. Μιλάμε για την αρρώστια του σώματος και φοβόμαστε για αυτό, αλλά δεν υπολογίζουμε τις συνέπειες, που θα έχει στην ψυχή μας.

Πώς εκλαμβάνει άνθρωπος του θεάτρου την έννοια της πανδημίας;

Αισθάνομαι πως ο πολιτισμός μας είναι μουδιασμένος, δεν ξέρω πώς να εκφραστώ, όταν στην τέχνη κατά κύριο λόγω χρειάζεται να λειτουργούν όλες μας οι αισθήσεις για να μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας, αλλά και να επικοινωνήσουμε με άλλους.

Σύμμαχος στη θεατρική έκφραση το διαδίκτυο; Σύμμαχος στα μαθήματα του Θεατρικού Εργαστηρίου η νέα τεχνολογία;

Τα τεχνολογικά μέσα είναι εργαλεία, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά. Μπορούν να μας βοηθήσουν μέχρι ενός σημείου. Το διαδίκτυο είναι παράθυρο στον κόσμο, θα ήταν όλα πολύ πιο δύσκολα εάν δεν το είχαμε. Βοηθά πολύ η τεχνολογία για να μη χάνουμε την επαφή μας με τους άλλους.

Ανατροπές στο πλάνο των μαθημάτων έφερε η πανδημία;

Τα μαθήματα του θεατρικού εργαστηρίου γίνονται κανονικά, αλλάζει μόνο η διαδικασία.

Οι μαθητές έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα;

Οι μισοί μαθητές έχουν προσαρμοστεί, αλλά οι άλλοι μισοί δεν μπορούν.

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, αφήνει περιθώρια στο όνειρο και την ελπίδα;

Εάν σβήσουν το όνειρο και η ελπίδα, δεν θα υπάρχει ζωή, χρειάζεται να κάνουμε τις επιλογές μας, να παλέψουμε γι’ αυτές.

Υπάρχει, άραγε, θεατρικό έργο, που να περιγράφει καταστάσεις, που μοιάζουν με την παγκόσμια υγειονομική κρίση;

Υπάρχουν αρκετά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, που θυμίζουν αυτό που ζούμε, όμως το «1984» του Τζορτζ Οργουελ, που αποτυπώνει περισσότερο αυτό που βιώνουμε.

Παράθυρο ελπίδας ο πολιτισμός στα δύσκολα, που δοκιμάζονται υπομονή και ψυχικές αντοχές;

Η τέχνη δημιουργήθηκε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Η ψυχή μας, εάν πιστεύουμε σε αυτήν, μπορεί να βρει παρηγοριά και δύναμη στην τέχνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου