ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O «Μ. Αλέξανδρος» της Μαγνησίας άξιος παρών στο Μακεδονικό αντάμωμα

o-μ-αλέξανδρος-της-μαγνησίας-άξιος-πα-812666

Μια ακόμη αξιόλογη παρουσία κατέγραψε ο Σύλλογος Μακεδόνων Μαγνησίας «Μέγας Αλέξανδρος» στο έκτο Παμμακεδονικό αντάμωμα στην Φλώρινα στο τελευταίο τριήμερο της περασμένης εβδομάδας.

Υπήρξε ένας άξιος παρών μεταξύ δεκάδων μακεδονικών συλλόγων ανάμεσα στο χορευτικό κάλλος που συνεπήρε και συγκίνησε τα πλήθη τα οποία το παρακολούθησαν.

Κυριαρχούσαν σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων τα εντυπωσιακά χορευτικά συγκροτήματα, στα οποία έντονη και ελκυστική ήταν η παρουσία του βολιώτη «Μ. Αλέξανδρου».

Στο χωριό Σιταριά Φλωρίνης συγκεκριμένα, με επίσημο τρόπο, άρχισε και τέλειωσε αυτό το -μιας μορφής- ιστορικό σάλπισμα ταυτόχρονα, γιορτάσι της Μακεδονίας.

Τα μέλη του χορευτικού των Μακεδόνων Μαγνησίας, με επικεφαλής τις δραστήριες και αξιέπαινες ταμία Βέτα Μπελιτσιώτη και τη δασκάλα χορού Μαρία Κατσίμπα, ηγούνταν αυτής της «μακεδονικής εκστρατείας» με εκδρομή που οργάνωσε ο σύλλογος και συμμετείχαν ένθερμοι φίλοι του συλλόγου.

Η πρώτη βραδιά καλύφθηκε με σειρά εμφανίσεων χορευτικών ομάδων πολλών μακεδονικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων εντυπωσίασε ο βολιώτικος. Αυτός και έδωσε μια νότα ξεχωριστή με το ιστορικό μεγαλείο της κάθε φορεσιάς σε μια απαράμιλλη σύνθεση ομορφιάς του συνόλου.

Η βραδιά του Σαββάτου περιέκλεισε εντυπωσιακό ερχομό δεκάδων χορευτικών ομάδων με παρουσία και συλλόγων από την Ευρώπη. Ξεπρόβαλαν με πολυποίκιλες τοπικές ενδυμασίες και με υψωμένα τα μακεδονικά λάβαρα. Εμφανίστηκαν στην απέραντη πλατεία του χωριού από τους γύρω δρόμους με τους ήχους μουσικής και χορεύοντας σε ένα πολύχρωμο κομβόι από φιγούρες που προκαλούσαν βαθιά συγκίνηση.

Οι ομιλίες τόσο του τοπικού Μητροπολίτη κ. Θεόκλητου, όσο και του δημάρχου Φλώρινας κ. Βοσκόπουλου, μαζί και εκείνη του φιλόξενου προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες», αεικίνητου μάλιστα νεαρού χορευτή Ν. Ιωάννου, αναφέρονταν στην αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας και στα ιστορικά στοιχεία των εθνικών αγώνων της που αποστομώνουν, όπως ελέχθη, τους ανιστόρητους.

Και σε τούτη την «μακεδονική εξόρμηση» του «Μεγαλέξανδρου» του Βόλου, ο χορευτικός όμιλος και ο φιλικός του περίγυρος των εκδρομέων βρήκαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στη λίμνη της Πρέσπας, και στο Νυμφαίο, και στο καταφύγιο «Αρκτούρος» της πονεμένης αρκούδας.

Τελικά ως συμμέτοχος στην εκδρομή ένιωθες ότι πρόσθεσες ένα ακόμη κομμάτι ιστορικού πολιτισμού στη ζωή σου. Ξέχωρο ωστόσο ήταν κομμάτι από τα εύγεστα της πίτας και τα αναμνηστικά που κερνούσαν στους εκδρομείς αντίστοιχα η ταμίας και το τουριστικό γραφείο.

Συμβολή πάντως σημαντική στην ευχάριστη αποστολή ήταν και αυτή του οδηγού του πούλμαν από το πρακτορείο Οπερα -του πρόθυμου και έμπειρου Γιώργου.

Για το καλοκαίρι του ’17 δόθηκε υπόσχεση να ‘ναι όλοι εκεί. Και ο Βολιώτης Μεγαλέξανδρος πρώτος και εξίσου επιβλητικός…

Δ.-

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου