ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκάλυψαν τη γυναίκα για την οποία ο Βαν Γκογκ έκοψε το αφτί του

αποκάλυψαν-τη-γυναίκα-για-την-οποία-ο-β-812098

Λύση σε ένα μυστήριο 130 ετών – το ονοματεπώνυμο της γυναίκας στην οποία ο Βίνσεντ βαν Γκογκ έδωσε το κομμένο του αφτί – δίνει η έγκυρη εικαστική επιθεώρηση «The Art Newspaper» (αριστερά, λεπτομέρεια από αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου με κομμένο αφτί). Πρόκειται για την Γκαμπριέλ Μπερλατιέ, κόρη ενός αγρότη που εργαζόταν στο πορνείο όπου σύχναζε ο ζωγράφος.

Αρχικά ήταν γνωστό το ψεύτικο όνομα με το οποίο εργαζόταν – Ρασέλ – και εν συνεχεία η ιστορικός Μπερναντέτ Μέρφι, σε μελέτη της σχετικά με το περιστατικό που γέννησε τον μύθο του ζωγράφου, αρκέστηκε στο να αποκαλύψει μόνο το μικρό όνομα της παραλήπτριας σεβόμενη την επιθυμία των απογόνων της να μη δώσει στη δημοσιότητα το επίθετό της.

Οι ερευνητές τής επιθεώρησης ωστόσο ανέτρεξαν στα αρχεία του Ινστιτούτου Παστέρ, δεδομένου ότι η 18χρονη τότε κοπέλα είχε δεχθεί επίθεση από λυσσασμένο σκύλο και είχε χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Η κοπέλα ήταν πολύ νέα για να καταγραφεί ως πόρνη κι εργαζόταν ως καμαριέρα στον χώρο, καθώς η οικογένειά της αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες μετά τη μεταφορά της στο Παρίσι και τα έξοδα νοσηλείας της.

tanea.gr
Μαίρη Αδαμοπούλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου