ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσίασε το θεατρόφιλο κοινό

εντυπωσίασε-το-θεατρόφιλο-κοινό-811817

Υποψήφια για έξι βραβεία η παράσταση της Μιμής Ντενίση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»

Θεσμό για τις αθηναϊκές σκηνές τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2020, με την απονομή να πραγματοποιείται για πρώτη φορά διαδικτυακά σήμερα Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα, δίνοντας στο θεατρόφιλο κοινό τη δυνατότητα να χειροκροτήσει τους καλύτερους του θεάτρου από το σπίτι.

Για πρώτη φορά τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού αθηνόραμα θα μεταδοθούν διαδικτυακά, όπως επιβάλλει η παρούσα συνθήκη του lockdown, με το κοινό να κατατάσσει τη θεατρική παράσταση της Μιμής Ντενίση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», ανάμεσα στις καλύτερες της σεζόν. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ταλαντούχος Βολιώτης συνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εστουδιαντίνας, ο οποίος είναι υποψήφιος για βραβείο στην κατηγορία μουσική σύνθεση, για τη συγκεκριμένη παράσταση.

Η παράσταση θέτει υποψηφιότητα στην κατηγορία καλύτερη παράσταση, με την κορυφαία πρωταγωνίστρια Μιμή Ντενίση να είναι υποψήφια για βραβείο σκηνοθεσίας. Υποψήφια για βραβείο ενδυματολογίας, για την ίδια παράσταση, η Βολιώτισσα ενδυματολόγος Ηλένια Δουλαδίρη, με τον Μανόλη Παντελιδάκη να είναι υποψήφιος για το βραβείο σκηνογραφίας. Μια ακόμη υποψηφιότητα καταγράφεται, επίσης, στον σχεδιασμό φωτισμού, με τον Αργύρη Θέο, ο οποίος έδωσε τα «φώτα» του στην παράσταση.

Παρά την απροσδόκητα απότομη διακοπή της σεζόν τον Μάρτιο, περισσότεροι από 7.500 θεατρόφιλοι παρακολούθησαν εκατοντάδες παραστάσεις, τις αξιολόγησαν, τις βαθμολόγησαν τόσο ως σύνολο όσο και τους συντελεστές τους ξεχωριστά, και ανακήρυξαν τους φετινούς νικητές σε εννιά κατηγορίες: Καλύτερη παράσταση, σκηνοθεσία, γυναικείος ρόλος, αντρικός ρόλος, σκηνογραφία, ενδυματολογία, μουσική επένδυση, φωτισμός και ηχητικός σχεδιασμός.

Η φετινή διαδικτυακή τελετή απονομής είναι μία άρτια παραγωγή του αθηνοράματος η οποία εξελίσσεται στη σκηνή του Θεάτρου Αλφα ενώ οι απονομές των βραβείων στους καλύτερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της χρονιάς θα γίνουν on the road με έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο μέσα από 10 διαφορετικά short movies τα οποία έχουν γυριστεί πάνω σε σενάρια ειδικά γραμμένα για τον κάθε βραβευμένο.

Την εκδήλωση της απονομής σκηνοθετεί και παρουσιάζει ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Δίπλα του θα βρίσκονται η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιώργος Καραμίχος και ο Γιάννης Στάνκογλου.

Μουσική με άρωμα νοσταλγίας

Σημαντικός σταθμός στην πλούσια μουσική διαδρομή του Ανδρέα Κατσιγιάννη είναι η συνεργασία του με την Μιμή Ντενίση, που αποτυπώθηκε δισκογραφικά, για να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους φίλους του πολιτισμού. Η δισκογραφική αποτύπωση της υπέροχης μουσικής και των τραγουδιών που συνέθεσε για την κορυφαία παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», περιλαμβάνονται σε μια εμβληματική παραγωγή.

Ο πολυβραβευμένος Βολιώτης συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της περίφημης ορχήστρας Εστουδιαντίνα, γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετρά δεκάδες επιτυχημένες συνεργασίες, με θρυλικά ονόματα της μουσικής.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τη Μιμή Ντενίση, υπογραμμίζει στην επίσημη διαδικτυακή του σελίδα: «Εγραψα μουσική όπως ακριβώς θα έγραφα μουσική για τον κινηματογράφο. Η μουσική μου ήθελα να ακουμπά στο συναίσθημα και στην προσωπική ιστορία που ο καθένας κρύβει μέσα του. Η εναλλαγή των οργάνων ήθελα να συμβαδίζει με τις εποχές, οι μελωδίες να φέρνουν την μνήμη στο σήμερα και οι ερμηνείες να σηματοδοτούν μια νέα εποχή» αναφέρει ο συνθέτης και προσθέτει «το μουσικό αυτό έργο αφιερώνεται σε εκείνους και εκείνες που έδωσαν ψυχή και σώμα για ένα καλύτερο δικό μας αύριο».

Τις δημιουργίες του Ανδρέα Κατσιγιάννη ερμηνεύουν οι Μελίνα Ασλανίδου, Σοφία Μέρμηγκα, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Επαιξαν οι μουσικοί Γιώργος Θεοδωρόπουλος πιάνο, programming, Σταύρος Κουσκουρίδας κλαρίνο, Σωτήρης Μαργώνης βιολί, Κώστας Γεδίκης λάφτα, μαντολίνο, σάζι, Mάνος Γρυσμπολάκης ακορντεόν, Νίκος Παραουλάκης νέι, Ζήσης Γεωργαλιός κανονάκι, Γιώργος Παυλίδης ποντιακή λύρα, Λάμπης Μουρούζης ποντιακή λύρα στο τραγούδι «Αχ ψυχή», Απόστολος Βαγγελάκης σαξόφωνο, κλαρίνο στο κομμάτι «Το πέπλο του πολέμου» και Νίκος Γκιουλεντζής βιολί στο κομμάτι «Η μορφή της».

Ο Ανδρέας Κατσιγάννης έκανε την ενορχήστρωση και έπαιξε πιάνο, λαούτο, κρουστά και συνθετικούς ήχους. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο του Ανδρέα Κατσιγιάννη, ενώ πρόσθετες ηχογραφήσεις, μίξεις και mastering έγιναν στο στούντιο Αntart από τον Νίκο Μέρμηγκα.

Στο τραγούδι «Φως» έπαιξαν οι μουσικοί Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος καβάλ, Γιάννης Τσέρτος πιάνο, Φίλιππος Ρέτσιος συνθετικούς ήχους, Γιάννης Πλαγιανάκος κόντραμπάσο, Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, Νίκος Μέρμηγκας λάφτα, λαούτο, πορτογαλλέζικο λαούτο, Μιχάλης Μπακάλης κρουστά, Απόστολος Βαλαρούτσος κιθάρες, Ανδρέας Κατσιγιάννης σαντούρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου