ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Κεραμίδι από το χθες στο σήμερα

το-κεραμίδι-από-το-χθες-στο-σήμερα-810032

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδιωτών και η Μουσική Σχολή Τραγουδάρα στο χώρο του Παρθεναγωγείου του χωριού πραγματοποίησαν μια εκδήλωση, όπου η μουσική και το τραγούδι ήταν αυτά που συνέδεαν παλιούς και νέους σε μια μοναδική αρμονία.

Το Παρθεναγωγείο (με ηλικία ενός αιώνα περίπου) άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε στο αίθριό του μία κοσμοπλημμύρα, καθώς ο κόσμος διψά για όμορφα και ενδιαφέροντα γεγονότα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι νεαροί Κεραμιδιώτες μαθητές της Μουσικής Σχολής Τραγουδάρα (Γάκης Κωνσταντίνος, Γάκης Μιχάλης, Κουκουνίτσας Γιάννης, Παλληκάρη Δέσποινα, Παππή Ξένια, Πολυχρόνη Θωμαή, Σίσκος Βασίλης, Σολδάτος Αντώνης, Σολδάτος Γιάννης, Σολδάτου Κατερίνα, Στάμου Ελένη, Τραγουδάρα Ελένη, Τραγουδάρας Αριστοτέλης, Τσιακαλάκης Νίκος) ξεδίπλωσαν όλο το ταλέντο τους και κυριολεκτικά μας καθήλωσαν.

Ακούσαμε γνωστές μουσικές μελωδίες ελλήνων και ξένων συνθετών θαυμάζοντας το μουσικό πλούτο που απλόχερα μας πρόσφεραν οι μαθητές της Σχολής. Εξαιρετική η στιγμή όπου το σύνολο μπουζουκιών στο κλείσιμο του πρώτου μέρους, απέδωσε με εκτελεστική δεινότητα μεγάλες ελληνικές λαϊκές συνθέσεις.

Ο Δημήτρης ο Στέφανος και η Αγλαΐα Τραγουδάρα έλκουν την καταγωγή τους απ’ το Κεραμίδι και η οικογένειά τους έχει βάλει τη σφραγίδα της στη μουσική, με πατέρα τον μεγάλο δάσκαλο Αντώνη Τραγουδάρα και γιαγιά την περίφημη Αγλαϊώ, τη σπουδαιότερη στο τραγούδι και στο χορό γυναίκα της εποχής της.

Στο δεύτερο μέρος, τη σκυτάλη πήραν οι παλαιότεροι που παρουσίασαν τον τραγουδιστικό πλούτο μιας εποχής που πέρασε. Το Κεραμίδι έχει σπουδαίο παρελθόν σε παραδοσιακά τραγούδια το οποίο έχει σχολαστικά καταγραφεί επανειλημμένως.

Eνα μέρος του θησαυρού αυτού ακούσαμε μέσα απ’ την αφήγηση – απαγγελία του καθηγητή Δημήτρη Κουτσικού άγνωστων στην πλειονότητα τους τραγουδιών στο πλατύ κοινό.

Η παρουσίαση των τραγουδιών εναλλάσσονταν από υπέροχες χορωδιακές εκτελέσεις τραγουδιών, όπου οι μονοφωνάρηδες Ελένη Διακομή, Ευτυχία Καλαμίδα, Θανάσης Κατούνης, Δέσποινα Παλληκάρη, Νίκος Πούλιος και Μαρία Τόρη άκουγαν την αντιφώνηση των τραγουδιών από σύσσωμο το πλήθος σε μία αβίαστη συνεργασία και εξαίρετη επαφή.

Ηταν μια βραδιά που έσμιξε αρμονικά παλιούς και νέους και εντυπωσίασε το πολυάριθμο κοινό.

Τη μουσική επιμέλεια της όμορφης αυτής εκδήλωσης που άφησε υποσχέσεις για το μέλλον είχαν οι μουσικολόγοι – δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας.

Οσοι είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε στην παραπάνω εκδήλωση, πέρα από τις ευχές και τις ευχαριστίες μας προς τους διοργανωτές και τους ερμηνευτές, νοιώσαμε την ανάγκη να μεταλαμβάνουμε συχνά τέτοιων πολιτιστικών γεγονότων.

Ε.Π.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου