ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναβίωσε και φέτος ο Κλήδονας στη Νέα Αγχίαλο

αναβίωσε-και-φέτος-ο-κλήδονας-στη-νέα-α-808340

Ο Κλήδονας ένα έθιμο, ένα δρώμενο βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της παράδοσης. Έρχεται από την αρχαιότητα, περνάει μέσα από Βυζάντιο και τον χριστιανισμό και διατηρείται μέχρι των ημερών μας.

Έτσι και φέτος, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες γιορτάστηκε «Ο Κλήδονας» από το Σύλλογο Γυναικών της Νέας Αγχιάλου και προπήδηξαν τις φωτιές του Αγ. Γιαννιού του βουνού, έθιμο συνυφασμένο με υγεία, μακροημέρευση και καλή τύχη.

Μετά την κατατοπιστική ομιλία για το έθιμο από την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χριστίνα Καρανικόλα, τρία κοριτσάκια με στεφανάκια λουλουδένια στα κεφαλάκια τους, έφεραν το αμίλητο νερό σ’ ένα μπακιράκι σκεπασμένο με ένα κόκκινο πανί. Μέσα στο μπακιρένιο δοχείο έριξαν όλες οι γυναίκες – αν και λιγότερες φέτος λόγω του άσχημου καιρού – παρ’ όλα αυτά δραστήριες και πανταχού παρούσες, μικρά κοσμήματα και νομίσματα «Τα Ριζικάρια». Μετά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Β. Παπαναστασίου (γραμματέας) και Δ. Φλαμουρίδου (αναπληρ. Γραμματέας) διάβασαν επίκαιρα στιχάκια που αντιστοιχούσαν στις κατόχους των κοσμημάτων.

Παρά το ψιλόβροχο ανάφθηκαν οι φωτιές του Αγ. Γιαννιού και πήδηξαν με κέφι μικροί και μεγάλοι ‘’Για το καλό’’. Το κέφι κορυφώθηκε στη συνέχεια με τον τροβαδούρο της πόλης, τον ταλαντούχο και πάντα πρόθυμο Στέλιο Στατζούρη. Τα όμορφα τραγούδια του και η γλυκιά φωνή του παρακίνησαν τον κόσμο σε χορούς «κυκλοτικούς». Η διασκέδαση συνεχίσθηκε ως το βραδάκι στον πεζόδρομο, δίνοντας μια γιορταστική νότα στην καλοκαιρινή νύχτα.

“Να ‘μαστε γεροί ν’ ανταμώνουμε σε χαρές και γιορτές ενωμένοι και δυνατοί”, επισημαίνεται από τη Διοίκηση του Συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου