ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μελέτες για τον Ρήγα Βελεστινλή

μελέτες-για-τον-ρήγα-βελεστινλή-805669

Εργο του δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου από το Βελεστίνο

«Μελέτες για τον Ρήγα Βελεστινλή. Τριάντα χρόνια (1990 – 2020)» είναι ο τίτλος του τόμου, αφιερωμένος στον επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή, τον πατέρα της λευτεριάς. Στις 1.228 σελίδες του τόμου περιλαμβάνονται οι εργασίες και οι μελέτες 30 χρόνων του δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου, ιστορικού της Ιατρικής, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και επιμελητού έκδοσης των ολοκληρωμένων, για πρώτη φορά, Απάντων του Ρήγα.

Πολλές μελέτες με τις πρωτότυπες έρευνες για τη ζωή και τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, εφημερίδες κ.λπ. Αυτές οι διάσπαρτες μελέτες, συγκεντρώθηκαν στον παρόντα τόμο και έχουν καταχωρισθεί κατά θεματική ενότητα και με χρονολογική σειρά, αναδεικνύοντας έτσι το εύρος των πρωτότυπων ερευνών και την προοδευτική ανάπτυξή τους με την παρέλευση των ετών.

Οι θεματικές ενότητες είναι: Για το Φυσικής Απάνθισμα, τη Χάρτα της Ελλάδος και τους χάρτες της Βλαχίας και Μολδαβίας, τον Θούριο, τα Ολύμπια, το Σύνταγμα, την επαναστατική φυσιογνωμία του Ρήγα, τις αντιλήψεις του για την παιδεία, για το επαναστατικό του σχέδιο, για το όνομα και την καταγωγή του, για την υποτιθέμενη έκδοση του «Αγαθάγγελου» από τον Ρήγα, για τη σχέση του με την Τοπική Ιστορία, διάφορες μελέτες σχετικές με τον Ρήγα και επιστολές για τη ζωή και το έργο του. Συνοδεύεται από ένα ευρετήριο τριάντα πέντε σελίδων, βοηθητικό εργαλείο για τον αναγνώστη, τον μελετητή και τον ερευνητή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου