ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χωρίς κόσμο φέτος η ξακουστή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης

χωρίς-κόσμο-φέτος-η-ξακουστή-πρωτοχρο-804768

Εστω και χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού, η παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης, που από πολλούς θεωρείται ως συνώνυμο της Πρωτοχρονιάς στα πέρατα του κόσμου, θα διοργανωθεί κανονικά.

Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης θα διοργανωθεί, παρά την πανδημία, την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου στην έδρα της, το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει πριν από 150 χρόνια ο μεγάλος Ελληνας ευεργέτης και μαικήνας των τεχνών Νικόλαος Δούμπας.

Την πρωτοχρονιάτικη συναυλία, που παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, αναμένεται να μεταδώσει απευθείας, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ειδικότερα η ΕΡΤ 1 και το Τρίτο Πρόγραμμα) μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

«Φυσικά, πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για συναυλία, στην οποία δεν υπάρχουν επισκέπτες που χειροκροτούν, που θα είναι νέα εμπειρία για την ορχήστρα και θα πρέπει να βρούμε κάποιο δραματουργικό πλαίσιο», τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην αυστριακή πρωτεύουσα ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ντάνιελ Φρόσαουερ.

Κατά την άποψή του, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εντύπωση είναι περίεργη όταν τελειώνει μια γρήγορη πόλκα και στη συνέχεια δεν υπάρχει χειροκρότημα, ωστόσο εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και ίσως συνενώσουμε κάποια μουσικά κομμάτια για να δημιουργήσουμε θεματικό τόξο. Απομένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το παραδοσιακό encore, που ακολουθεί μετά το Μαρς του Ραντέτσκι, στο οποίο το κοινό συνοδεύει με τα ρυθμικά χειροκροτήματά του την ορχήστρα και ίσως μπορέσουμε να χειροκροτούμε εμείς οι ίδιοι στην ορχήστρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Φρόσαουερ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου