ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική συνεργασία Αθήνας – Νέας Υόρκης

πολιτιστική-συνεργασία-αθήνας-νέας-803265

Δεσμούς επικοινωνίας με το Lincoln Center εδραιώνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σε αρχαία αγορά μετατρέπεται ο ανοιχτός χώρος του Lincoln Center της Νέας Υόρκης προκειμένου να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές παραστάσεις που τόσο έχουν λείψει στο κοινό όλους αυτούς τους μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Από τις αρχές του νέου έτους ο συνολικής έκτασης 65 στρεμμάτων χώρος θα υποδέχεται τον κόσμο με ποιοτικές προτάσεις ψυχαγωγίας χάρη στην γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης COVID – 19 του ιδρύματος, το συνολικό ύψος της οποίας αγγίζει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Μέσω της δωρεάς, ο εμβληματικός δημόσιος χώρος του Lincoln Center θα αξιοποιηθεί ως δημόσιος χώρος για όλους, που θα βρίσκεται στο επίκεντρο της αστικής ζωής, για τη φιλοξενία επίκαιρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Ενα μεγάλο μέρος του κοινωφελούς έργου του ΙΣΝ επικεντρώνεται στην ενίσχυση του δημόσιου βίου, από τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά προγράμματα, μέχρι τη διεξαγωγή ανοιχτών διαλόγων παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Με το ίδιο σκεπτικό, το ΙΣΝ συνεχίζει να υποστηρίζει το ΚΠΙΣΝ για τη διοργάνωση ανοιχτών προγραμμάτων για το κοινό. Οι δημόσιοι χώροι προσφέρουν το κατάλληλο πεδίο για την υλοποίηση των παραπάνω. Ωστόσο, η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με τρόπο προσεχτικό, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική περίοδο, και με τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία.

Η σημαντική και πολυδιάστατη τεχνογνωσία και εμπειρία του Lincoln Center και του ΚΠΙΣΝ, που συνδέονται κάτω από ένα κοινό όραμα, δημιουργώντας «Δίδυμες Αγορές» (Twin Agoras), λειτουργεί αμφίδρομα και προς όφελος και των δύο οργανισμών, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στο πλαίσιο των Δίδυμων Αγορών, τα δύο ιδρύματα θα προσφέρουν σε καλλιτέχνες, στοχαστές και επαγγελματίες από τον δημιουργικό κλάδο, τον κατάλληλο χώρο προκειμένου να δημιουργήσουν νέα έργα, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες εξελίξεις, να ανταλλάξουν ιδέες, καθώς και να πειραματιστούν και να διερευνήσουν την έννοια των παράλληλων εκδηλώσεων, ενεργοποιώντας έναν διατλαντικό διάλογο. Η συνεργασία θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες σε ανώτερα ηγετικά στελέχη και των δύο οργανισμών να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να μάθουν ο ένας από τον άλλον, ενώ αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της πανδημίας και σχεδιάζουν τη μελλοντική πορεία των οργανισμών.

Από το 2021, το Lincoln Center και το ΚΠΙΣΝ πρόκειται να παρουσιάσουν καινοτόμα έργα τέχνης, που θα περιλαμβάνουν site-specific εγκαταστάσεις και performances. Αυτήν την περίοδο, το Lincoln Center σχεδιάζει μία υπαίθρια δημόσια σκηνή, στο πλαίσιο των εν λόγω δραστηριοτήτων, με έμπνευση από της μικρής κλίμακας συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στον ανοιχτό, δημόσιο χώρο του Κέντρου αυτό το φθινόπωρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου