ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Νεφέλες» του Αριστοφάνη διαδικτυακά

νεφέλες-του-αριστοφάνη-διαδικτυακ-799846

Διαδικτυακή παρουσίαση της παράστασης του Δημήτρη Καραντζά τα Χριστούγεννα

Μία από τις καλύτερες παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν στο θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου, την κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατρόφιλοι από το σπίτι τους τις ημέρες των Χριστουγέννων. Η παράσταση θα προβληθεί σε on line streaming μέσω διαδικτύου στις 25 Δεκεμβρίου στις 21:00, 26 Δεκεμβρίου στις 16:00 και 27 Δεκεμβρίου στις 16:00 και στις 20:00.

Η αριστοτεχνική κωμωδία του Αριστοφάνη παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ. και διακωμωδεί τη διδασκαλία του Σωκράτη και τις ιδέες των σοφιστών της εποχής. Ο ηλικιωμένος, απαίδευτος Αθηναίος Στρεψιάδης, καταχρεωμένος από τις σπατάλες και τις ασωτίες του καλοαναθρεμμένου γιου του, Φειδιππίδη, προσπαθεί να τον πείσει να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, όπου θα μάθει τη διαφορά μεταξύ δίκαιου και άδικου λόγου και θα μπορεί να υπερασπίζεται καλύτερα τον εαυτό του στο δικαστήριο απέναντι στους δανειστές του.

Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση μεταξύ Δίκαιου και Άδικου Λόγου, με τον καθένα να υποστηρίζει ότι μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση στον Φειδιππίδη. Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής. Ο Στρεψιάδης επιστρέφει αργότερα για να παραλάβει τον γιο του, ο οποίος έχει πλέον μεταμορφωθεί σε έναν υποδειγματικό διανοούμενο. Ο Στρεψιάδης διοργανώνει μια γιορτή στο σπίτι του για να πανηγυρίσει τη μεταμόρφωση του γιου του, ενώ διώχνει δύο δανειστές που παρουσιάζονται στη γιορτή ζητώντας από τον Φειδιππίδη να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Όταν ο Φειδιππίδης απειλεί να ξυλοφορτώσει τον πατέρα του στο πλαίσιο μιας αντιδικίας, καταφεύγοντας μάλιστα στα επιχειρήματα που έχει διδαχθεί, ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Γάλλος (Στρεψιάδης), Νίκος Καραθάνος (Σωκράτης), Αινείας Τσαμάτης (Φειδιππίδης), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Δίκαιος Λόγος), Θεοδώρα Τζήμου (Άδικος Λόγος), Χρήστος Λούλης (Ποιητής), Γιάννης Κλίνης (Δανειστής), Πάνος Παπαδόπουλος (Μαθητής Α’), Παναγιώτης Εξαρχέας (Μαθητής Β’) κ.α.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια στη διεύθυνση https://www.viva.gr/tickets/theater/streaming/nefeles/. Τιμή εισιτηρίου 7,50 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου