ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε στον Δημήτρη Ραυτόπουλο

το-μεγάλο-βραβείο-γραμμάτων-απονεμήθ-79806

Στη «δική του Καρυάτιδα, τη γυναίκα του» αφιέρωσε ο 90χρονος κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, το οποίο αποδέχθηκε με «συγκίνηση και ταπεινότητα», και το οποίο του απένειμε ομόφωνα η Επιτροπή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013.

Η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013 (αφορά στις εκδόσεις του 2012) και των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2012 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, της υφυπουργού Άντζελας Γκερέκου, της πρώην προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, πολλών συγγραφέων και ανθρώπων από τον χώρο του βιβλίου.

Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον Κωνσταντίνο Τασούλα, επανέλαβε την κολακευτική εκτίμηση του έργου του που μόλις προηγουμένως είχε εκφράσει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αλέξανδρος Ζήρας: «Η βράβευση αυτή έχει και ένα νόημα ανάταξης και αντίθεσης στα φαινόμενα σύγχυσης του καιρού μας, προπάντων για τις νεότερες γενιές».

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες βραβείων, δεν παραβρέθηκαν στην τελετή απονομής, επειδή δεν αποδέχτηκαν τη βράβευσή τους, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης και ο Διονύσης Καψάλης. Ο πρώτος δεν αποδέχτηκε το Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, το οποίο μοιράστηκε εξ ημισείας με τον Λίνο Μπενάκη. Ο δεύτερος το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα, το οποίο μοιράστηκε εξ ημισείας με τον Συμεών Σταμπουλού.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή τιμητικής διάκρισης που θέσπισε πρώτη φορά εφέτος η Επιτροπή για τη συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία, στα λογοτεχνικά περιοδικά «Η παρέμβαση» της Κοζάνης και «Εμβόλιμον» από τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

«Τα Κρατικά Βραβεία είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το κράτος στη μεγάλη σας έμπνευση και δημιουργία» ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, απευθυνόμενος στους συγγραφείς.

Από την πλευρά της, η κ. Γκερέκου δήλωσε ότι τα Κρατικά Βραβεία «είναι απόδειξη ότι η χώρα μας γεννά σημαντικούς δημιουργούς και ότι το ΥΠΠΟ με την επιβράβευση αυτή στηρίζει και αναδεικνύει την ελληνική λογοτεχνική και θεατρική παραγωγή».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου