ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποτύπωσαν την ιστορία με χρώμα

αποτύπωσαν-την-ιστορία-με-χρώμα-790765

Εικαστικοί του 21ου αιώνα ζωγραφίζουν το ‘21 στο ημερολόγιο του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

Επιμένει να φιλοξενεί εικαστικούς στο ετήσιο ημερολόγιό του το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου για 13η συνεχή χρονιά. Στο ημερολόγιο 2021 περιλαμβάνονται έργα εννέα εικαστικών, παλαιών συνεργατών και νέων. Oπως γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο, είναι επηρεασμένο από την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Αγωνιστές, που επέζησαν μετά τις φοβερές μάχες, στις οποίες έλαβαν μέρος, ακόμη και του εμφυλίου, είδαν τη νεκρανάσταση του τόπου τους και του γένους.

Οι ζωγράφοι, που έργα τους φιλοξενούνται στο ημερολόγιο 2021, είναι οι Γιάννης Βρακάς, Γιάννης Γίγας, Τατιάνα Γκριμπάνοβα – Διονά, Βαγγέλης Διονάς, Κώστας Κλουβάτος, Ιωάννης Κυριακίδης, Δημήτρης Μοράρος, Αριστείδης Πατσόγλου, Μπάμπης Πυλαρινός.

«Το Μουσείο μας έχει συνηθίσει να κάνει παρουσίαση των έργων, των καλλιτεχνών συνοδευόμενο με τα ανάλογα τερψιλαρύγγια. Με τις υπάρχουσες συνθήκες πριν τις γιορτές, αυτό μάλλον είναι αδύνατο. Επιφυλάσσεται για μετά. Μέχρι τότε περιηγηθείτε μέσω της ιστοσελίδας.

Πρωτοτυπία που διαθέτει το ημερολόγιο 2021 είναι ένα χαρακτικό Ex-Libris του Δημήτρη Μοράρου. Στην 3η σελίδα υπάρχει Ex-Libris τιμή για τον ακούραστο και επί δεκαετίες ερευνητή – μελετητή του έργου του Ρήγα Βελεστινλή, Δημήτρη Καραμπερόπουλο. Υιοθετήθηκε η πρόταση του συλλέκτη Γιώργου Δημητρόπουλο να τοποθετηθεί ένα Ex-Libris, που να έχει σχέση με το θέμα του ημερολογίου για να γίνει πιο γνωστή αυτή η πρακτική – χαρακτικών – έργων τέχνης. Διατίθεται ξεχωριστά σε περιορισμένα αντίτυπα, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον ζωγράφο.

Ο όρος Ex-Libris, σημαίνει «εκ των βιβλίων – της βιβλιοθήκης» (του τάδε) και αναγράφεται σε μια ετικέτα μικρού μεγέθους διαστάσεων, η οποία επικολλάται συνήθως στο μέσα μέρος (εξώφυλλο) του εξωφύλλου ή στη σελίδα απέναντι από τον τίτλο των πρωτοσέλιδων ενός βιβλίου και χρησιμεύει στον κάτοχο του βιβλίου ή στον ιδιοκτήτη μιας βιβλιοθήκης ως «σήμα», ως «σφραγίδα» ιδιοκτησίας» επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου