ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζαν Ζακ Ρουσσώ

ζαν-ζακ-ρουσσώ-78618

Μια συναρπαστική παρουσίαση από τρεις αξιόλογες ομιλήτριες, με θέμα τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ πραγματοποιήθηκε στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου. Την έναρξη αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας βραδιάς έκανε η κ. Μαίρη Γαβαλά, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου. Μια λιτή αλλά ενδιαφέρουσα παρουσίαση των τριών ομιλητριών, που η κάθε μια τους, όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια της βραδιάς, ξεχωριστά, και οι τρεις στο σύνολό τους, σκιαγράφησαν την ιδιαίτερη μορφή αυτού του μοναδικού ανθρώπου που πολλοί από εμάς, τον θεωρούσαμε Γάλλο, αλλά γεννήθηκε στην Γενεύη. Πολλοί τον θεωρούσαμε τεχνοκράτη της εποχής του, ενώ παρότι πέθανε πριν από διακόσια περίπου χρόνια περίπου, άφησε εποχή με το περίφημο «Συμβόλαιο» που χάραξε στο πέρασμα του χρόνου την σφραγίδα αυτού του προικισμένου ανθρώπου.

Ξεκινάμε την περιήγηση με την κ. Αθαν. Ελευθερούλη δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο του Σαιν Ζοζέφ, η οποία μας περιέγραψε έναν διαφορετικό-άγνωστο «Εμίλιο» του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, έναν εκπαιδευτικό που με την εργασία του, παίρνει από το χέρι τους μικρούς μαθητές και τους περιδιαβάζει στα μυστικά της παιδείας, τα μικρά παιδιά από την τρυφερή ηλικία προσεγγίζουν μια άλλη πλευρά του σχολείου, δίνει μιαν άλλη όψη στα μαθητικά θρανία του Δημοτικού.

Στην συνέχεια η καθηγήτρια-εκπαιδευτικός κ. Χατζηγεωργίου-Κουτσούκου μας παρουσιάζει μιαν άλλη πλευρά του συγγραφέα του «Συμβολαίου», που ενώ στα σλάιντς φαίνεται ότι ο σύγχρονος για την εποχή του συνάνθρωπός του, ήταν δέσμιος «δύο χέρια που κραδαίνουν τα σίδερα μιας φυλακής». Όλα αυτά αλληγορικά πάντα, αλλά τόσο επίκαιρα για τους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε όλοι οι Ευρωπαίοι και κυρίως εμείς οι Έλληνες. Την άλλη στιγμή όμως η ομιλήτρια μας παρουσιάζει θαυμάσιες εικόνες από φθινοπωριάτικα τοπία με κιτρινισμένα φύλλα, μικρά ποτάμια που κυλούν γραφικά σε βουνοπλαγιές. Με δύο λόγια μας παρουσιάζει έναν Ρουσσώ ιδεαλιστή, λάτρη της φύσης, υμνητή της ομορφιάς που μας χαρίζει αυτή η φύση.

Η τρίτη ομιλήτρια, η λέκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι, η κ. Μάγια Κούμουλου-Γαλανού, και νυν υπεύθυνη της Γαλλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με μια χειμαρρώδη ευφράδεια η κ. Μάγια Γαλανού παρουσίασε έναν δυναμικό και ανεπανάληπτο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, φανατικό αντίπαλο του Βολτέρου παρ’ όλα τα κοινά σημεία που συνέδεαν αυτούς τους προικισμένους ανθρώπους, την δυναμική του ανεπανάληπτου χαρακτήρα του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, που ζώντας στην Γαλλία ήταν Ελβετός στην καταγωγή και παρότι ορκισμένος διαμαρτυρόμενος, ζούσε περιστοιχισμένος από αμέτρητους καθολικούς. Με αυτές τις έντονες αντιπαραθέσεις η κ. Γαλανού έκλεισε την ξεχωριστή αυτή βραδιά και το ακροατήριο με ενθουσιασμό χειροκρότησε και τις τρεις ομιλήτριες. Τα θερμά μας συγχαρητήρια.

ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου