ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέος χώρος και νέα έκθεση για το Μουσείο Ηρακλειδών

νέος-χώρος-και-νέα-έκθεση-για-το-μουσεί-77867

Με ένα νέο χώρο τέχνης και πολιτισμού στο Θησείο, σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό κτήριο, γιορτάζει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο Ηρακλειδών.

Πρόκειται για ένα αποκατεστημένο νεοκλασικό με πρόσοψη στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και τον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου.

Με στόχο να εμπλουτίσει την πνευματική ζωή της Αθήνας αλλά και να συμπληρώσει και να διευρύνει τον βασικό προσανατολισμό του Μουσείου, το παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών θα ξεκινήσει να λειτουργεί για το ευρύ κοινό από την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, με μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της Αθήνας.

Η έκθεση, υπό τον τίτλο «Μεταμορφώσεις των Αθηνών-Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950», οργανώθηκε με αφορμή τα 180 χρόνια από την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2015.

Πρόκειται για μία περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό του ιστορικού της φωτογραφίας και συλλέκτη Χάρη Γιακουμή. Ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθήσει τις οικοδομικές φάσεις της Αθήνας και να στοχαστεί πάνω στις διαρκείς μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου. Γνωστά τοπόσημα της Αθήνας, τα μεγάλα δημόσια νεοκλασικά κτίρια, σκηνές δρόμου, οι λόφοι και το ιστορικό τοπίο της πόλης προβάλλονται με συνεχείς εναλλαγές που δίνουν τροφή για σκέψη για το σήμερα.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 100 αυθεντικές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται κοντά στην εφεύρεση της φωτογραφικής τέχνης. Το οδοιπορικό εμπλουτίζεται από πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και επτά στερεοσκοπικά μηχανήματα, μεταξύ των οποίων και δύο συσκευές εποχής που επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει πενήντα φωτογραφίες γυρίζοντας ένα μοχλό.

Η έκθεση συμπληρώνεται με μία μικρή επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών της Αθήνας από τον δημοσιογράφο και μελετητή Νίκο Βατόπουλο, μία ενότητα που λειτουργεί ως επίλογος και γέφυρα με το παρόν.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Κεντρικό Κτήριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο

Νέο Κτήριο-Παράρτημα: Απ.Παύλου 37, Θησεί

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτ.: Κλειστά, Τρ.-Παρ.: 17:00-21:00, Σάβ.-Κυρ.: 11:00-19:00

Γενική Είσοδος: 4 ευρώ

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου