ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

UNESCO προς Βρετανία: Μπορούμε να μεσολαβήσουμε για να επιστρέψετε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

unesco-προς-βρετανία-μπορούμε-να-μεσολαβήσ-77437

Σε αναζήτηση τρόπων να μετατραπεί το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα από το Βρετανικό Μουσείο, από διμερές σε διεθνές βρίσκεται η Ελλάδα. Τον βράδυ της Πέμπτης, διαφάνηκε ένα κάποιο παράθυρο όταν η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO αποφάσισε ομόφωνα στο Παρίσι να συστήσει στις δύο χώρες να την αποδεχθούν ως διαμεσολαβητή.

Σημειώνεται ωστόσο, πως η Μεγάλη Βρετανία, που εκπροσωπήθηκε από τον υποδιευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τη διαιτησία. Επισης, τονίζεται ότι η απόφαση δεν έχει δεσμευτική ισχύ για καμία από τις δύο χώρες, αποτελεί ωστόσο έναν μοχλό πίεσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε διεθνές επίπεδο.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, η οποία στη συγκεκριμένη συνάντηση μετείχε ως παρατηρήτρια, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», είναι η Μεγάλη Βρετανία να δεχθεί να συμμετάσχει στην επίσημη διαδικασία διαμεσολάβησης για την επίλυση του ζητήματος. Για τον σκοπό αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα κύρια κράτη-μέλη της επιτροπής να ασκήσουν πίεση στη βρετανική κυβέρνηση.

«O στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ακριβώς να εκδοθεί ανακοινωθέν, με το οποίο τρίτες χώρες θα προτρέπουν τη Μεγάλη Βρετανία να αποδεχθεί τη διαδικασία της διαμεσολάβησης», δήλωσε στην εφημερίδα ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Πριν από ένα χρόνο, και κατόπιν αιτήματος του τότε υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, η UNESCO είχε αποστείλει επιστολή στη βρετανική κυβέρνηση και στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, ενημερώνοντάς τους για το αίτημα της Ελλάδας -να ενεργοποιηθεί, δηλαδή, ο θεσμός της διαμεσολάβησης από την UNESCO για τη διευθέτηση του ζητήματος των Γλυπτών.

Από το 1987, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται σταθερά στη διάταξη κάθε συνεδρίασης της επιτροπής για την προώθηση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Εντούτοις, ο θεσμός της διαμεσολάβησης για την επίλυση πολιτιστικών διαφορών δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ στην ιστορία του οργανισμού.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου