ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κονιόρδου: Επιστολή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

κονιόρδου-επιστολή-για-τα-γλυπτά-του-π-773125

Την επανεκκίνηση του διαλόγου για το κρίσιμο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ζητά με επίσημη επιστολή της προς τον Βρετανό ομόλογό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η κίνηση αυτή έρχεται «σε συνέχεια της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον ομόλογό της και έθεσε στη βρετανική πλευρά το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, και δεδομένου ότι η διευθέτηση της μακροχρόνιας αυτής εκκρεμότητας αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και της Κυβέρνησης».

Σε συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει «ότι η υπουργός στην επιστολή της προβάλλει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, με έμφαση στις πολιτιστικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος, σύμφωνα και με την πρόσφατη σύσταση της αρμόδιας για το θέμα διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO (ICPRCP). Περαιτέρω, προσκαλεί τη βρετανική πλευρά σε συνάντηση στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό».

Η επιστολή της υπουργού έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν έπειτα από δηλώσεις της σχετικά με τον βανδαλισμό εκθεμάτων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με λάδι.

Σύμφωνα με την κ. Κορνιόδου, οι κυρίες δεν προέβησαν σε βανδαλισμό, απλώς «άπλωσαν λάδι» στα εκθέματα προσθέτοντας πως οι ζημιές αποκαταστάθηκαν αμέσως.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου