ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις με επετειακό χρώμα

εκδηλώσεις-με-επετειακό-χρώμα-773028

Μουσικά σύνολα συγκροτούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος

Τη συγκρότηση των μουσικών συνόλων της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, μετά από την έγκριση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τα οποία θα στελεχωθούν αναλόγως των αναγκών των συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων του επετειακού έτους 2021, αλλά και πέραν αυτού θα αναδείξουν τη διαχρονική συνοδοιπορία της Εκκλησίας με τον πολιτισμό.

Με τη συγκρότηση των μουσικών συνόλων ανακεφαλαιώνεται η εικοσαετής πολιτισμική προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Επιτροπής Νεότητος και πλέον διά της συνεργασίας αυτής με την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος. Τον συντονισμό των δράσεων καθ’ όλα αυτά τα έτη ανέλαβε η Υποεπιτροπή Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων, η οποία τελεί υπό την προεδρία του δρος Ηλία Λιαμή.

Με αφορμή τις εκκλησιαστικές εορτές της επετείου της Παλιγγενεσίας, συγκροτήθηκαν τα μουσικά σύνολα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κανονισμός και η περιγραφή της στοχοθεσίας των οποίων δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα τρία μουσικά σύνολα, τα οποία δεν επιφέρουν κανένα οικονομικό κόστος για την Εκκλησία της Ελλάδος, είναι η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής με διευθυντή τον Γεώργιο Δεμελή, υποψήφιο διδάκτορα Μουσικολογίας, χοράρχη, καθηγητή βυζαντινής μουσικής και σολίστ παραδοσιακής μουσικής.

Η Πολυφωνική Χορωδία, με διευθύντρια τη Χρυσούλα Τσιμούρη, μαέστρο και συνθέτη και η Συμφωνική Ορχήστρα, με διευθυντή τον Ελευθέριο Καλκάνη, αρχιμουσικό και συνθέτη.

«Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι σε θέση να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας πολιτισμό, απόλυτα συμβατό με τις αξίες και τη διδασκαλία Της, κρινόμενη με τα αυστηρότερα καλλιτεχνικά κριτήρια. Μία τέτοια εξέλιξη έρχεται να απαντήσει στην κατήφεια και την απογοήτευση, ως αποτέλεσμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και να δώσει διέξοδο καλλιτεχνικής εμπειρίας και δημιουργίας ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους, εν μέσω εποχών, κατά τις οποίες απουσιάζουν σε σημαντικό βαθμό οι αφορμίσεις και οι οραματισμοί» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου