ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση δραστηριοτήτων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

παρουσίαση-δραστηριοτήτων-από-την-εφ-772100

Ψηφιακές ξεναγήσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Ψηφιακή περιήγηση στην περιοδική έκθεση για τα 110 χρόνια ίδρυσης και λειτουργίας του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, σε παρουσίαση με τη μορφή βίντεο, ενέταξε στις δραστηριότητές της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Η παρουσίαση βρίσκεται αναρτημένη στον πίνακα ανακοινώσεων της ιστοσελίδας της Εφορείας: http://efamagvolos.culture.gr/Index.html.

Η συμπλήρωση των 110 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου αποτέλεσε την αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης με σκοπό αφενός την προβολή του ανασκαφικού και επιστημονικού έργου του σπουδαίου αρχαιολόγου Απόστολου Αρβανιτόπουλου, αφετέρου του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στις ίδιες θέσεις μετά από την παρέλευση μιας και πλέον εκατονταετίας.

Οι ανασκαφές του Αρβανιτόπουλου κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα έφεραν στο φως ορισμένες από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας και της Αχαΐας Φθιώτιδας. Το πλούσιο ανασκαφικό του έργο στη Δημητριάδα, όπου κατά τις ανασκαφές στους πύργους του ανατολικού και νότιου τείχους αποκαλύφθηκαν οι γραπτές επιτύμβιες στήλες, υπήρξε καθοριστικό στην απόφασή του για την ανάγκη ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στον Βόλο, στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε σε τρία μόλις χρόνια (1906-1909) με τη δωρεά του Αλεξίου Αθανασάκη.

Στην ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας είναι επίσης αναρτημένος σε μορφή pdf ο αρχαιολογικός οδηγός της έκθεσης, καθώς και το εκπαιδευτικό έντυπο του μαθητή που διανέμεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ιστορίες θεών και ηρώων» που σχεδιάστηκε με αφορμή την έκθεση.

Τέλος, στην ιστοσελίδα της ΕΦΑ Μαγνησίας, στην ενότητα εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται σε μορφή pdf σειρά ενημερωτικών εντύπων εκπαιδευτικού χαρακτήρα που έχουν εκδοθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου