ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργα του κορυφαίου της μεταφυσικής ζωγραφικής Ντε Κίρικο διαδικτυακά

εργα-του-κορυφαίου-της-μεταφυσικής-ζω-762147

Η Kunsthalle του Αμβούργου φιλοξενεί αυτή την περίοδο έργα του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, του κορυφαίου δημιουργού της μεταφυσικής ζωγραφικής.

Είναι γνωστό πως ο μεγάλος ζωγράφος γεννήθηκε στον Βόλο στις 11 Ιουλίου 1888 και πέθανε στη Ρώμη στις 20 Νοεμβρίου 1978. Γιος του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο, που επέβλεπε την κατασκευή της γραμμής των θεσσαλικών σιδηροδρόμων και του Πηλίου, μετά από τις βασικές του σπουδές στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας και στην Ακαδημία του Μονάχου, θα καταστεί ένας από τους πρωτοπόρους της νεωτερικότητας.

Θεωρήθηκε πατέρας του υπερρεαλισμού και εισηγητής της μεταφυσικής ζωγραφικής αποτελώντας ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα, που απασχόλησε και επηρέασε πολλούς, ενώ συνεχίζει να προβληματίζει και να εμπνέει ακόμη και στις μέρες μας.

Ο Ιταλός ζωγράφος (1888-1978) άσκησε μεγάλη επιρροή σε κινήματα και καλλιτεχνικά ρεύματα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, καλλιεργώντας μαγική πραγματικότητα. «Είναι ο ζωγράφος, που απεικόνισε άδειες πλατείες, ο ζωγράφος του εφιάλτη της κοινωνίας», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Kunsthalle Αλεξάντερ Κλαρ μετά τα πετυχημένα διαδικτυακά εγκαίνια. Ισως και για αυτό τον λόγο να είναι ο κατάλληλος για να παρουσιάσει έργα την περίοδο αυτή, όπως αναφέρει, κάτι που είναι βέβαια εφικτό, τουλάχιστον προς το παρόν, μόνο μέσω ίντερνετ.

Η κρίση του κορονοϊού έχει θέσει τα μουσεία και τους εκθεσιακούς χώρους και στη Γερμανία υπό τεράστια πίεση. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις, όλοι οι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου και όπως όλα δείχνουν δεν προβλέπεται να ανοίξουν σύντομα. «Για εμάς ήταν δεδομένο ότι θα κλείσουμε τον Νοέμβριο», δήλωσε η Σουζάνε Γκενσχάιμερ, διευθύντρια της Συλλογής Τέχνης NRW στο Ντίσελντορφ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Αλλά αν το λοκντάουν διαρκέσει περισσότερο, τότε θα πρέπει να δούμε λίγο διαφοροποιημένα το ζήτημα. Πού υπάρχουν στην κοινωνία μας χώροι, στους οποίους μπορεί κανείς να βρίσκεται τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας; Θα μπορούσαμε να είμαστε η σανίδα σωτηρίας», υπογραμμίζει.

Αλλωστε διευθυντές μουσείων, εκθεσιακών χώρων, κινηματογράφων και καλλιτέχνες έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα, υπενθυμίζοντας πως δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής κρούσματα, τα οποία να συνδέονται με πολιτιστικούς χώρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου