ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στο Γεώργιο Κοσμαδόπουλο

αφιέρωμα-στο-γεώργιο-κοσμαδόπουλο-761071

Μεγάλη έκθεση έργων του Βολιώτη ζωγράφου διοργανώνεται για πρώτη φορά στο κτίριο Τσικρίκη

Εκθεση έργων του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Γεωργίου Κοσμαδόπουλου, που κατάγονταν από το Πήλιο και ήταν απόγονος του ιδρυτή της ΕΨΑ, θα «φιλοξενηθεί» για πρώτη φορά στον ισόγειο χώρο του κτιρίου Τσικρίκη. Η μεγάλη έκθεση, που θα

διαρκέσει από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, είναι καρπός συνεργασίας της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΕΨΑ και των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Οι συνδιοργανωτές της παραπάνω έκθεσης, παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας το σημαντικό έργο του ζωγράφου, την καλλιτεχνική του διαδρομή και τη γενικότερη επιχειρηματική παρουσία της οικογένειας στο Βόλο.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντική για την περιοχή μας η ιστορία της οικογένειας Κοσμαδόπουλου και εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι σε εποχές κρίσης, όπως τη βιώνουμε και σήμερα, υπήρχε ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς. Στον καιρό της κρίσης ήταν πολύ γοητευτικό να ανακαλύψω έναν άνθρωπο ο οποίος είναι γιος του δημιουργού της Τράπεζας Κοσμαδόπουλου, της ΕΨΑ και ταυτόχρονα ζωγράφος. Το αφιέρωμα είναι πολύ σημαντικό για την ιστορία του τόπου μας και πραγματοποιείται για πρώτη φορά».

Παίρνοντας το λόγο ο διευθυντής μάρκετιγκ της ΕΨΑ, Παναγιώτης Μίλης, ανέφερε από την πλευρά του ότι «το αφιέρωμα έδεσε με τα 90 χρόνια της ΕΨΑ που γιορτάζουμε φέτος. Ουσιαστικά κλείνει την εορταστική χρονιά με ό,τι καλύτερο, με τέχνη, με πολιτισμό και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς ως κομμάτι της επιστροφής της κοινωνικής επένδυσης, της ΕΚΕ που έχουμε δηλαδή, ως φιλοσοφία απέναντι στον κόσμο που μας στηρίζει τόσα χρόνια».

Στη συνέχεια η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του κράτους Μαγνησίας, Δρ. Αννίτα Πρασσά, τόνισε από την πλευρά της ότι «ως Γενικά Αρχεία του Κράτους δεν σταματάμε μόνο στο ζωγράφο, αλλά σε όλη την οικογένεια των Κοσμαδόπουλων, από τον ιδρυτή της οικογένειας Δημήτριο Κοσμαδόπουλο, από το Πουρί και καταλήγουμε στα δύο αδέλφια, στο Γεώργιο και τον Ιωάννη Κοσμαδόπουλο».

Παράλληλα η κ. Πρασσά αναφέρθηκε στη σημαντική επιχειρηματική δράση της οικογένειας, που είχε επίκεντρο την Τράπεζα Κοσμαδόπουλου και επεκτάθηκε στην ΕΨΑ, την Ηλεκτρική Εταιρία Βόλου και άλλες σημαντικές επενδύσεις.

Το εικαστικό σκέλος του αφιερώματος ανέλυσε η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι ο Γεώργιος Κοσμαδόπουλος, ο οποίος ήταν σπουδαίος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος με σπουδές στο Παρίσι, όταν πτώχευσε η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου, αποφάσισε να κάνει επάγγελμα το χόμπι του και πέτυχε πάρα πολύ ως επαγγελματίας ζωγράφος. Η ίδια επεσήμανε ότι «εξαιτίας μιας οικονομικής κρίσης, μπορούμε να αναδείξουμε τα ταλέντα μας και αυτά τα οποία είχαμε ως προσωπική ευχαρίστηση, να τα κάνουμε επάγγελμα και να πετύχουμε».

Η πολύ σημαντική έκθεση έργων του Γεωργίου Κοσμαδόπουλου, θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 7 μμ και θα λειτουργεί 10-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου