ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ο Θανάσης Βαλτινός

αντιπρόεδρος-της-ακαδημίας-αθηνών-ο-θ-760924

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε σήμερα, Πέμπτη ως αντιπρόεδρό της, τον ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό για το έτος 2015. Ο Θ.Βαλτινός θα εκτίσει χρέη προέδρου το 2016.

Πρόεδρος της Ακαδημίας για το έτος 2015 θα είναι ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο οποίος πέρυσι είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος.

Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε το 1932 στο Καστρί Κυνουρίας. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο.

Έχει μεταφράσει αρχαίους τραγικούς για το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν: Ευριπίδη, Τρωάδες και Μήδεια∙ Αισχύλου, Ορέστεια. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά, σουηδικά, βουλγαρικά, τούρκικα. Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων επί τέσσερις θητείες.

Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Καννών∙ το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος∙ το 2001 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη∙ το 2002 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη.

Το 2003 του απενεμήθη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι μέλος της Academia Scientiarum et Artium Europae.

To έτος 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου