ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν το Μουσείο της Πόλης και οι βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου

ανοιξαν-το-μουσείο-της-πόλης-και-οι-βιβ-75649

Ημερομηνία ορόσημο η διεθνής ημέρα μουσείων που τιμάται σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου, καθώς σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, που βρίσκεται Φερών 17, στα Παλιά. Η είσοδος σήμερα, ημέρα των Μουσείων, ήταν ελεύθερη το πρωί και θα είναι και το απόγευμα κατά τις ώρες 18.00 – 21.00 και θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας και έως 5 άτομα σε κάθε όροφο. Απαγορεύεται αυστηρά το άγγιγμα αντικειμένων κι εκθετικών επιφανειών.

Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση «Βόλος 10 + ιστορίες». Η έκθεση, που άνοιξε τον Μάιο του 2019, βασίζεται στις δωρεές των πολιτών και αναπτύσσεται και στους δύο ορόφους του Μουσείου. Παρουσιάζει την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές στα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού μέσα από 10 θεματικές ενότητες και πολλές παράλληλες ιστορίες.

Ακόμη, παρατείνεται, έως την Κυριακή 14 Ιουνίου, η λειτουργία της περιοδικής έκθεσης «Θηλέων Βόλου 1921 – 1981, ενθυμήματα». Η έκθεση παρουσιάζει τη δωρεά της συλλογής του Συνδέσμου Αποφοίτων Θηλέων Βόλου στο Μουσείο της Πόλης με σπάνια τεκμήρια, φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα από την 60χρονη ιστορία του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εγκαινιάζεται ο ανανεωμένος και εμπλουτισμένος ιστότοπος του Μουσείου Πόλης, στη διεύθυνση www.vmoc.gr. Στη νέα ιστοσελίδα, η οποία θα είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά, εκτός από τις απαραίτητες χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του Μουσείου και του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου ο επισκέπτης θα έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, ηχητικούς ιστορικούς περιπάτους για τη δεκαετία του 1940, εικονικές διαδρομές στην πόλη, αλλά και πολυμέσα, βίντεο και υλικό από δράσεις της Διεύθυνσης. Δίνεται επίσης η δυνατότητα τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης της μεγάλης έκθεσης «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά» με την οποία εγκαινιάστηκε το Μουσείο, ενώ σε τακτική βάση θα παρουσιάζονται επιλεγμένες ιστορίες από την παρούσα έκθεση.

Το εβδομαδιαίο ωράριο του Μουσείου Πόλης παραμένει το ίδιο, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 19.00, Δευτέρα κλειστό. Τα στοιχεία επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους είναι τηλ. 2421029878, e-mail [email protected].

Επαναλειτουργούν βιβλιοθήκες

Από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου αρχίζει η επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου.

Επαναλειτουργούν τα τμήματα δανεισμού του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για την τήρηση αποστάσεων και παραμονής σε κλειστούς χώρους. Η χρήση των αναγνωστηρίων θα γίνεται μόνο κατόπιν αίτησης κι εφόσον δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2421039644 & 2421021664, mail [email protected].

Αναλυτικά το ωράριο λειτουργίας και οι όροι επίσκεψης ανά βιβλιοθήκη έχει ως εξής:

Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου (Μακρινίτσης 81, κτίριο Σπίρερ, Βόλος), το ωράριο κοινού είναι Δευτέρα – Παρασκευή 8.30 – 14.30 και Τρίτη, Πέμπτη 17.00 – 20.00. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο με τη χρήση μάσκας και γαντιών και έως 2 άτομα ταυτόχρονα εντός του χώρου της βιβλιοθήκης.

Στη Βιβλιοθήκη Νέας Αγχιάλου (παραλία Ν. Αγχιάλου), το ωράριο λειτουργίας για το κοινό είναι Τρίτη και Πέμπτη 8:30 – 14:30. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο με τη χρήση μάσκας και γαντιών και έως 1 άτομο εντός του χώρου της βιβλιοθήκης.

Στη Βιβλιοθήκη Νέας Ιωνίας (Αναπαύσεως – Καραμπατζάκη, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία), το ωράριο κοινού είναι Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 8.30 – 14:30. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο με τη χρήση μάσκας και γαντιών και έως 1 άτομο εντός του χώρου της βιβλιοθήκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου