ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοιχτό το μουσείο Τσαλαπάτα

ανοιχτό-το-μουσείο-τσαλαπάτα-745498

Πόλος έλξης το δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες κάθε ηλικίας το μουσείο Τσαλαπάτα, που εντάσσεται στο δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Το μουσείο στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.

Το εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του. Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο.

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου η παραγωγική διαδικασία έχει ανασυντεθεί βήμα προς βήμα. Βαγονέτα, δεξαμενές αργίλου, τριβεία, πρέσες, κοπτήρες, ξηραντήρια, η επιβλητική κάμινος Hoffmann, καθώς και τελικά προϊόντα, τούβλα και κεραμίδια διαφόρων τύπων. Ετσι, το εργοστάσιο Τσαλαπάτα «λειτουργεί» ξανά, ζωντανεύοντας όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων, την καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο, παρουσιάζοντας, παράλληλα, στον επισκέπτη πλούσιο εποπτικό υλικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου