ΑΛΜΥΡΟΣ

Εκατό χρόνια Μουσείο Αλμυρού

εκατό-χρόνια-μουσείο-αλμυρού-743996

Λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ξεπέρασε αισίως τον ένα αιώνα ζωής το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων, όσο και των επισκεπτών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού ανήκε αρχικά στη Φιλάρχαιο Εταιρεία «Οθρυς», που είχε δραστηριοποιηθεί στον Αλμυρό στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα με σκοπό τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων, που ήταν διάσπαρτες όχι μόνο στην κοντινή περιοχή, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία. Μετά την κάμψη των δραστηριοτήτων της Φιλαρχαίου Εταιρείας, το κτίριο περιήλθε την δεκαετία του ’50 στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά από δύο προσπάθειες για τη λειτουργία του ως Μουσείου το 1980 βλάπτεται από ισχυρό σεισμό. Στη συνέχεια αναστηλώνεται, οργανώνεται νέα έκθεση και λειτουργεί ξανά το 1998.

Στις τρεις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στην περιοχή του Αλμυρού και αφορούν διάφορες πολιτιστικές περιόδους και πιστοποιούν την ανθρώπινη δραστηριότητα και εξέλιξη από τα νεολιθικά χρόνια, τα πρώιμα ιστορικά, τα αρχαϊκά, τα κλασικά και τα ελληνιστικά.

Το Μουσείο του Αλμυρού μαζί με το Μουσείο του Βόλου αποτελούν βασικό μέλημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και σε αυτά ανήκουν ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών της Υπηρεσίας στην περιοχή του Αλμυρού και του Βόλου. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι τα ευρήματα που χρονολογούνται στον 9ο και 8ο αιώνα π.Χ. και προέρχονται από ταφικούς τύμβους της περιοχής «Βουλοκαλύβα», όπου κυριαρχούσε η πρακτική της καύσης των νεκρών κυρίως πολεμιστών.

Ακόμη, σημαντικά είναι τα δείγματα γλυπτικής που προέρχονται από το ναό του Ασκληπιού στην πόλη των Φθιωτίδων Θηβών του 4ου αιώνα π.Χ. και σχετίζονται με τον Ασκληπιό και την οικογένειά του. Τέλος τα ευρήματα από τις ανασκαφές στις οικίες και τα νεκροταφεία των ελληνιστικών χρόνων της πόλης της Αλου εκφράζουν τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου