ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξίδι με τον θρυλικό Μουτζούρη

ταξίδι-με-τον-θρυλικό-μουτζούρη-738757

Η εκπομπή «Προσωπικά» της ΕΡΤ 1 είναι αφιερωμένη στο θρυλικό τρενάκι του Πηλίου

«Ταξίδι με τον θρυλικό Μουτζούρη στα χωριά του Πηλίου» είναι ο τίτλος και το θέμα της εκπομπής «Προσωπικά» με την Ελενα Κατρίτση, που θα προβληθεί σήμερα Κυριακή 30 Αυγούστου στις 4 μ.μ. από την ΕΡΤ 1.

Σαν να ξέφυγε από τους τοίχους των παιδικών δωματίων και βρέθηκε, από τη μια, να προσπαθεί αγκομαχώντας να καταπιεί τις γραμμές και, από την άλλη, να περνά με περηφάνια τα τοξωτά γιοφύρια, να ορμά ατρόμητο στις σήραγγες και να γλιστρά χαρούμενο στις κατηφοριές, σφυρίζοντας αδιάφορα. Το ιστορικό τρενάκι, που παλαιότερα είχε ως αφετηρία τον Βόλο, ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι το 1896 και, αρχικά, έφτανε μέχρι τα Λεχώνια.

Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Το 1971 διακόπηκαν τα δρομολόγια μέχρι το 1996, οπότε -προς μεγάλη χαρά όλων- άρχισαν ξανά.

Η κάμερα της εκπομπής συναντά ανθρώπους, που με κοινή αφετηρία αυτόν τον τόπο, το Πήλιο, αναζητούν τρόπους να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Στον σταθμό, στις Μηλιές, θα μάθουν από τον κεντρικό σταθμάρχη Βόλου, Γιώργο Αποστολέρη, την ιστορία του θρυλικού Μουτζούρη. Κι ύστερα, θα ανηφορίσουν στο χωριό με τη θαυμαστή βιβλιοθήκη και την πιο παλιά εκκλησία του Πηλίου, την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Στις γραφικές Μηλιές, η Τάνια Τσανακλίδου, η Ελένη Ψυχούλη και η Υρώ Μανέ μιλούν για τους λόγους που τις έκαναν να ξεχωρίσουν, να αγαπήσουν και να κάνουν δικό τους αυτόν τον τόπο.

Στη συνέχεια, η κάμερα της εκπομπής θα κατευθυνθεί προς τη Βυζίτσα για να συναντήσει, στο παλιό σχολείο του χωριού που είναι, πλέον, το εργαστήριό τους, τις γυναίκες που δημιούργησαν μέσα στην κρίση τον δικό τους συνεταιρισμό με τοπικά προϊόντα. Περιγράφουν πώς ήταν η ζωή στο χωριό τα παλαιότερα χρόνια και με περηφάνια παραδέχονται πως οι κόποι τους απέφεραν, επιτέλους, καρπούς.

«Το ταξίδι στο μαγευτικό Πήλιο και στα πανέμορφα χωριά του, παρέα με τους ανθρώπους του, που μας γνωρίζουν το παρελθόν και μας μιλούν για το μέλλον αυτού του τόπου, συνεχίζεται με ένα ακόμη αφιέρωμα, που θα προβληθεί προσεχώς» αναφέρουν οι συντελεστές της εκπομπής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου