ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου

έφυγε-από-τη-ζωή-η-σκηνογράφος-και-ενδυ-735738

Σε ηλικία 68 ετών έφυγε από τη ζωή η πολυβραβευμένη σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.

Γεννημένη στις Σέρρες, με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Conservatoire du Theatre του Παρισιού, η Ιουλία Σταυρίδου ξεκίνησε να δουλεύει στο σινεμά σε ταινίες όπως το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη και το «Δι Ασήμαντον Αφορμήν» του Τάσου Ψαρρά, που αποτέλεσαν την αρχή μιας σπουδαίας καριέρας με πολλές συνεργασίες με τους παραπάνω σκηνοθέτες, αλλά και με άλλους δημιουργούς όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Λάκης Παπαστάθης, η Κατερίνα Ευαγγελάκου, ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Κώστας Γαβράς και πολλοί άλλοι.

Η τελευταία της δουλειά στο σινεμά ήταν τα σκηνικά για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» και τα κοστούμια για την «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή για την οποία κέρδισε τον περασμένο Απρίλιο και το Βραβείο Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το πιο πρόσφατο σε μια σειρά διακρίσεων που συνόδευσαν την μακροχρόνια πορεία της τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο.

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της Ιουλίας Σταυρίδου

«Η Ιουλία Σταυρίδου φιλοτέχνησε επί δεκαετίες για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Βρισκόταν διαρκώς πίσω από την κάμερα, πίσω από τη σκηνή. Η δουλειά της όμως στη σκηνογραφία και στα κοστούμια, διαμόρφωσε τους χώρους, την εικόνα και την προσωπικότητα των ηρώων που πρωταγωνίστησαν στις παραστάσεις και στις ταινίες που φέρουν την υπογραφή της. Τους έδωσε ζωή, χρώμα, υφή. Αγαπητή συνεργάτις στις κινηματογραφικές και στις θεατρικές παραγωγές, αγαπημένη καθηγήτρια για τους μαθητές της, η πολυβραβευμένη Ιουλία Σταυρίδου είχε καθοριστική συμβολή στην αισθητική πρόταση δεκάδων ταινιών και παραστάσεων. Η απουσία από τον πρόωρο χαμό της, θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους πολλούς φίλους της» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου