ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτικο άρωμα στη Δανία

βολιώτικο-άρωμα-στη-δανία-731092

Η ομάδα χορού της Πωλίνας Κρεμαστά κάνει πρεμιέρα με νέα παράσταση

Τοπικό καλλιτεχνικό χρώμα διανθίζει φέτος τη μεγάλη πολιτιστική διοργάνωση Bornholm Culture Week, που φιλοξενείται στο Bornholm της Δανίας. Η ελληνική ομάδα χορού «Creo Dance Company» της χαρισματικής Βολιώτισσας Πωλίνας Κρεμαστά παρουσιάζει στο διεθνές χορογραφικό κέντρο BIRCA στις 13 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά τη νέα της παράσταση με τίτλο «commun» (το κοινό).

Ιδιόμορφη παράσταση τεσσάρων χορευτικών σόλο σε συνύπαρξη. Τέσσερις χορεύτριες και δύο μουσικοί εφορμώντας από έναν κοινό τόπο, διανύουν μια αέναη πορεία προς την προσωπική αφήγηση. Η πρωτοτυπία της παράστασης έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργείται από την κοινότητα για την κοινότητα.

Από κινητικό πείραμα – παιχνίδι, την «αλυσίδα», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Ιωάννινα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, το 2018 και το 2019 και συμμετείχαν τουλάχιστον εκατό άτομα, μεταξύ των οποίων φοιτητές χορού, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές, ηθοποιοί κ.ά., έγιναν η συλλογή και η δημιουργία των κινητικών υλικών και χορογραφικών εργαλείων που οικοδομούν το έργο.

Η ομάδα και οι συμμετέχοντες του πειράματος αναζήτησαν και αναζητούν το κοινό στοιχείο, αλλά και την προσωπική αφήγηση που προκύπτουν μέσα από μια συλλογική διαδικασία.

Μετά την πρεμιέρα της στη Δανία, η παράσταση θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα σε τρεις εξαιρετικά φορτισμένους συμβολικά χώρους, τον θερινό κινηματογράφο ΒΟΞ στις 25, 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού στις 2 Οκτωβρίου και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 3 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης 20.30.

Η παράσταση αποτελεί το τρίτο σε σειρά έργο βασισμένο στην κινητική έρευνα «Απόγειος», η οποία διεξάγεται από το 2014, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α. από τον Ιούνιο του 2017 και βασίζεται στη μελέτη των παραδοσιακών χορών και ρυθμών και στην αλληλεπίδρασή τους με τον σύγχρονο χορό, προτείνοντας τη νέα ομώνυμη χορευτική πρακτική. Επίσημη παρουσίαση της έρευνας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Εθνικό Θέατρο.

Διακεκριμένη Βολιώτισσα

Η Πωλίνα Κρεμαστά είναι αριστούχος απόφοιτη της Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» και απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Χορεύει και χορογραφεί για την ομάδα σύγχρονου χορού Creo, συμμετέχοντας σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Η ομάδα Creo είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Ρέον και έχει επιχορηγηθεί από το ΕΚΕΘΕΧ για το ερευνητικό έργο «Ceci n’est pas un siege» το 2009. Με το έργο «GODOT» απέσπασε το α΄ βραβείο Silver Snowflake στο διεθνές φεστιβάλ του Σεράγεβο Sarajevo Winter Festival το 2012. Επιλέχθηκε ως χορογράφος της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Homme@home μέσω του κέντρου χορού Ι.Ρ. Ντάνκαν, με την παράσταση «Le feu» (Πολωνία). Είναι συνεργαζόμενη καλλιτέχνιδα με το Κέντρο Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν από το 2011.

Τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνη σε πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για χορευτές και δημόσια σχολεία τη «Σκυτάλη» και ασχολείται με κινητική έρευνα πάνω στη σχέση παραδοσιακού και σύγχρονου χορού. Μαζί με τον Γιώργο Αμέντα διεξάγει μία ακόμα έρευνα πάνω στη σχέση ήχου και κίνησης με το έργο «track00».

Στο θέατρο έχει κάνει την επιμέλεια κίνησης στα έργα «Η Μπέμπα» και «Η φθορά» του Δημήτρη Τσεκούρα και στο έργο «Τερματικός σταθμός» του Κ. Τζαμιώτη σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση, καθώς και στο έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» θέατρο τέχνης Κάρολος Κουν, σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.

Εχει διδάξει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε πολλά στούντιο και σχολές της Αθήνας και της περιφέρειας, στο διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας και στο διεθνούς φεστιβάλ χορού «La Becquée» στη Βρέστη. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου». Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου