ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

αφιέρωμα-στον-λαυρέντη-μαχαιρίτσα-730468

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του σπουδαίου Βολιώτη δημιουργού

Αφιέρωμα τιμής στη μνήμη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είναι η συναυλία «Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο», που προβάλλεται απόψε Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στις 23:40 από την ΕΡΤ2, έναν ακριβώς χρόνο μετά τον θάνατό του, που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Απόψε μεταδίδεται η συναυλία αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, τα οποία ερμήνευσε ο αξέχαστος τραγουδοποιός στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τον Ιούλιο του 2015.

Η ξεχωριστή μουσική βραδιά, με τίτλο «Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο», περιελάμβανε τραγούδια γραμμένα από τον Μάνο Ελευθερίου, σημαντικές στιγμές πορείας πολλών χρόνων. Εκτός από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ερμήνευσαν στίχους, που αγαπήθηκαν και έχουν αφήσει το ίχνος τους στο ελληνικό τραγούδι, ο Γιάννης Κότσιρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Δήμητρα Παπίου, ενώ ο Μάνος Ελευθερίου διάβασε, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, αποσπάσματα από ποιήματά του. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με αγαπημένα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Πανελλήνια συγκίνηση

Το νήμα της ζωής του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα κόπηκε απρόοπτα πριν από έναν ακριβώς χρόνο, δύο μόλις μέρες μετά τη θριαμβευτική συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στον Βόλο και λίγες ημέρες πριν τη συναυλία που είχε προγραμματιστεί στο Ηρώδειο για την ενίσχυση του Συλλόγου «Μαζί για το παιδί».

Δημιουργός με ταλέντο ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 και ήταν γιος του περίφημου πιανίστα Μίμη Μαχαιρίτσα, με καταγωγή από τον Αγιο Λαυρέντιο και της Βολιώτισσας Φίλας Πετροχείλου, το γένος Αποστολίδη.

Από μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τη μουσική. Αργότερα εργάστηκε σε αποθήκη δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία μετά κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ, το 1978, με αγγλικό στίχο, με τους P.L.J. Band, υπό τον τίτλο «Gaspar» – ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδά αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Το 1983, οπότε κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος P.L.J., το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (Σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά την προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Émigré, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, Κίτρινα Ποδήλατα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Μagic De Spell, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, W.C. κ.ά.

Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

Τα τραγούδια που αγαπήθηκαν

Ο πολυτάλαντος και πολυδιάστατος καλλιτέχνης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο που αγάπησαν γενιές Ελλήνων. Τα τραγούδια του, που συντροφεύουν εδώ και πλέον τριάντα χρόνια, διατηρούν τη διαχρονικότητά τους μέχρι σήμερα. «Ενας Τούρκος στο Παρίσι», «Και τι ζητάω», «Τερατάκια τσέπης», «Ελα ψυχούλα μου», «Διδυμότειχο μπλουζ» είναι μερικά μόνο από όσα έγιναν δημοφιλή και αγαπητά στο πανελλήνιο.

Στην πολυετή καριέρα του έγραψε και ερμήνευσε τραγούδια που έχουν μείνει στην ιστορία. Ενα από αυτά είναι αναμφίβολα το «Διδυμότειχο μπλουζ», που κυκλοφόρησε το 1991 και αποτελεί την προσωπική κατάθεση του ίδιου για την εμπειρία του στον Στρατό.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε διηγηθεί όσα έζησε στον Στρατό στον παραγωγό Γιάννη Μπαχ – Σπυρόπουλο, ο οποίος σε λίγες ώρες εμπνεύστηκε και έγραψε τους στίχους του τραγουδιού. Τη μουσική συνέθεσε ο ίδιος ο Μαχαιρίτσας, με σκοπό το τραγούδι να το ερμηνεύσει αρχικά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, από τη δισκογραφική του εταιρεία επέμειναν να το τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας, όπως και έγινε, σε ντουέτο με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου