ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης για παιδιά στο Πορφυρογένειο Αγριάς

εργαστήρια-δημιουργικής-έκφρασης-γι-729089

Αρχισαν οι εγγραφές στα εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα τμήματα για παιδιά δημοτικού και εφήβους. Θα λειτουργήσουν παράλληλα με το αγαπημένο σε όλους εργαστήρι κουκλοθέατρου.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών κι η χαρά τους για την προσωπική τους δημιουργική έκφραση με το παιχνίδι και τη συνεργασία με την ομάδα συνθέτουν αυτά τα ξεχωριστά εργαστήρια που εξελίσσονται μαζί με τους μαθητές τους. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από έξι ετών και να συνεχίσουν όσα χρόνια επιθυμούν. Οι μεγαλύτεροι μαθητές του εργαστηρίου, με συνεχή συμμετοχή τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι κιόλας φοιτητές ή ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις.

Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Παίζω με τις λέξεις – Φτιάχνω ιστορίες» συνδυάζει τη δημιουργική ανάγνωση βιβλίων και την ελεύθερη έκφραση. Με λεξοπαίχνιδα και τεχνικές καλλιέργειας της γλώσσας, ενθαρρύνει τα παιδιά να αποτυπώσουν στο χαρτί τον πλούσιο φαντασιακό τους κόσμο. Η μεγάλη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος είναι ο κατάλληλος χώρος έμπνευσης για τους νέους επίδοξους συγγραφείς.

Το θέατρο σκιών φέρνει στο Πορφυρογένειο Iδρυμα τον Καραγκιόζη, τον αγαπημένο ήρωα μικρών και μεγάλων, αλλά και πειραματισμούς με σύγχρονους τρόπους θεατρικής έκφρασης με το φως και τη σκιά. Τα παιδιά συνθέτουν τις ιστορίες τους, κατασκευάζουν τους ήρωες και δημιουργούν τη δική τους παράσταση.

Το εργαστήρι κατασκευής κι εμψύχωσης κούκλας κλείνει φέτος τα δέκα του χρόνια. Το «Κουκλοπέδιο» είναι ο χώρος όπου οι κατασκευές, το παιχνίδι και η παιδική φαντασία συναντούν τον μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου.

Οι μικροί κουκλοπαίκτες έχοντας ως κίνητρο στις κατασκευές τους την ιδέα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών, γνωρίζουν τις βασικές αρχές του κουκλοθέατρου και πειραματίζονται με ποικίλους τρόπους κατασκευής, δημιουργώντας τις δικές τους κούκλες. Παράλληλα εκφράζονται δημιουργικά με πολλαπλά καλλιτεχνικά μέσα και παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, φτιάχνοντας τις δικές τους κουκλο – ιστορίες. Καθετί στα μάτια των παιδιών μπορεί να αποκτήσει ζωή, ο κόσμος τους ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και το άπιαστο. Το κουκλοθέατρο έχει τη δύναμη να φανερώσει τη χαμένη αθωότητα ενός σύγχρονου τρόπου ζωής, δίνοντας τη δυνατότητα για αυθόρμητη δημιουργία, ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του παιδιού και ανάπτυξη της συνεργασίας μέσα σε μια ομάδα.

Το παιδικό εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς έχει στο ενεργητικό του κουκλοθεατρικές παραστάσεις, μια σειρά βίντεο πάνω σε ιστορίες που έγραψαν τα παιδιά, εκθέσεις κούκλας και σκηνικών κατασκευών, καθώς και συμμετοχή μέρους της δουλειάς του σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις. Το Ίδρυμα Νικολάου κι Ελένης Πορφυρογένη στηρίζει απλόχερα κάθε προσπάθεια και καινούρια ιδέα του εργαστηρίου.

Ολα τα μαθήματα πραγματοποιούνται στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην Αγριά κι απευθύνονται κυρίως σε παιδιά δημοτικού. Παράλληλα λειτουργούν και τμήματα προχωρημένων, με παιδιά γυμνασίου και λυκείου.

Υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η παιδαγωγός και ιστορικός τέχνης Σταυρούλα Μαστρογιάννη. Πληροφορίες κι εγγραφές καθημερινά στο τηλέφωνο 6947685136.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου