ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη μνήμη του Αντώνη Σαμαράκη το «Μονόγραμμα»

στη-μνήμη-του-αντώνη-σαμαράκη-το-μονό-728334

Σε προσωπικότητα των γραμμάτων είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό «Μονόγραμμα», που θα προβληθεί μεθαύριο Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην ΕΡΤ2.

Ετος Σαμαράκη κηρύχθηκε το 2020, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σημαντικού Ελληνα πεζογράφου της μεταπολεμικής γενιάς.

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Στη αυτοβιογραφία του αναφέρεται σε μνήμες και βιώματα από τα παιδικά του χρόνια στη γειτονιά της πλατείας Βάθη, όπου μεγάλωσε. Περιγράφει τις συνθήκες που τον ώθησαν να οργανωθεί στον χώρο της Αριστεράς σε νεαρή ήδη ηλικία. Ο φακός της εκπομπής καταγράφει πλάνα από το πατρικό σπίτι του συγγραφέα, παρακολουθώντας τον να αφηγείται το ξεκίνημα της λογοτεχνικής του προσπάθειας, τους κοινωνικούς και πολιτικούς του προβληματισμούς.

Περιγράφει την περίοδο που έγινε μέλος της παράνομης τότε οργάνωσης Κοινωνική Αλληλεγγύη, η οποία κατευθυνόταν από πνευματικούς ανθρώπους που ανήκαν στο χώρο της Αριστεράς. Αφηγείται επίσης τη δράση του, παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα του τόπου, όπως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και η περίοδος της δικτατορίας, που τον ώθησαν στη συγγραφή των «Ζητείται Ελπίς» (1954) και «Το Διαβατήριο» (1973) αντίστοιχα.

Μιλά, ακόμη, για το μυθιστόρημά του «Το Λάθος» (1965) αφιερωμένο στη σύζυγό του, Ελένη Κουρεμπανά, για την εμπειρία του από τη θέση του στο Υπουργείο Εργασίας και τα ταξίδια του στις χώρες της Αφρικής. Τέλος, καταθέτει τη δική του άποψη για την ιδιότητα του λογοτέχνη και για το προσωπικό του έργο. Στη διάρκεια της εκπομπής ο συγγραφέας διαβάζει αποσπάσματα από τα βιβλία του.

Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητών της Ιατρικής.

Για τη συλλογή διηγημάτων «Αρνούμαι» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1962) και για το μυθιστόρημά του «Το λάθος» με δύο λογοτεχνικά βραβεία, στην Ελλάδα και στη Γαλλία.

Για τη συνολική προσφορά του τιμήθηκε από τη διοργάνωση Europalia (1982) και με το Σταυρό του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών (1995).

INFO. Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σενάριο – σκηνοθεσία Λευτέρης Χαρωνίτης, φωτογραφία Λευτέρης Παπαδόπουλος, ηχοληψία Ντίνος Κίττου, μοντάζ Γιάννα Σπυροπούλου, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου