ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο πατρίδες τραγουδούν

δύο-πατρίδες-τραγουδούν-72830

Μουσική εκδήλωση με επίκεντρο τη Σοφαδίτικη παράδοση στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας

Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση με τίτλο «Δύο πατρίδες τραγουδούν» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Η παραπάνω εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, σε συνεργασία με τους δύο Δήμους, Βόλου και Σοφάδων, τις δυο πατρίδες των Σοφαδιτών του Βόλου.

Εμφανίστηκαν με εξαιρετική επιτυχία η Μικτή Χορωδία του Δήμου Σοφάδων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ν. Γιαννέλου, και η καταξιωμένη Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ι. Καρκάλα, ενώ ο Σοφαδίτης ηθοποιός και μέλος του Συλλόγου Σοφαδιτών, Β. Μητσάκης, απέδωσε με τη γνωστή αισθαντική φωνή του λογοτεχνικό κείμενο, που αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χορωδίες.

Η σκηνοθετική επιμέλεια και το συνδετικό κείμενο ήταν της προέδρου, Ελένης Παπαλοπούλου-Τσέργα, η οποία, προλογικά, αναφέρθηκε και στο ιστορικό της εγκατάστασης των Σοφαδιτών στο Βόλο, αλλά και στην αλληλέγγυα σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους κατοίκους του Βόλου και των Σοφάδων, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ., η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να τιμηθούν στα πρόσωπα των εκάστοτε προέδρων όλοι όσοι εργάστηκαν στα Διοικητικά Συμβούλια στο διάστημα των 33ών χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου, το 1981. Τιμήθηκαν με τιμητική πλακέτα οι πρόεδροι: Κλ. Βασιλείου, Ι. Αθανασιάς, Β. Δαμαλάς, Β. Μπαζιάνας, Α. Τσέργας, Ν. Βλόντζος, Χ. Παπανικολάου και ο Ν. Σταφυλάς, ο οποίος, μετά τη δωδεκαετή θητεία του, ως μακροβιότερος πρόεδρος έλαβε και τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του Συλλόγου.

Κατ’ εξαίρεση τιμήθηκε με τιμητική πλακέτα και η κ. Εβη Σταφυλά, η οποία, αν και δεν κατάγεται από τους Σοφάδες, από το 2000 ως σήμερα πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει ακούραστα τις υπηρεσίες της στο Σύλλογο. Εξάλλου, ήταν αυτή που πρώτη συνέλαβε την ιδέα του «Ημερολογίου» των Σοφαδιτών και ως σήμερα παρακολουθεί από κοντά την πορεία του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Βόλου και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ Σοφάδων, κ. Π. Τουλιάς, και η διευθύντρια της Δημοτικής Μουσικής Σχολής Σοφάδων, κ. Α. Κούβελου, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Δημάρχου Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλου και του πρώην Δημάρχου, κ. Μ. Παπαδόπουλου. Παρευρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων «Ίωνες», «Εγγλεζονήσι», «Ανατολικής Ρωμυλίας», «Ελασσωνιτών», εκπρόσωπος της Χ.Ε.Ν. Βόλου και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Όλοι απόλαυσαν το ομολογουμένως όμορφο πρόγραμμα, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης το Δ.Σ. του Συλλόγου, η Μικτή Χορωδία Σοφάδων και πολλοί Σοφαδίτες του Βόλου διασκέδασαν σε κοντινό κέντρο, μέσα σε κλίμα …σοφαδίτικης ζεστασιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου