ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσική βραδιά

μουσική-βραδιά-721527

Το διεθνώς γνωστό σύνολο Idée Fixe-ensemble θα εμφανιστεί σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου στις 20.00 στην αίθουσα «Ερση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, στο πλαίσιο της 2ης Θερινής Μουσικής Ακαδημίας, που πραγματοποιείται στο Βόλο.

Idée Fixe-ensemble in Residence Θερινής Ακαδημίας.

Σκοπός του συνόλου Ι.F. είναι η διάδοση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ρεπερτόριο της μουσικής που γράφτηκε στον 20ο & 21ο αιώνα, αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τα ονόματα και την ταυτότητα αυτού του ρεπερτορίου, τις ανεπαίσθητες αποσιωπήσεις, τις απροσδόκητες επιρροές, τις αποκλίσεις, τις διαγραφές, τις επιπτώσεις μιας ύλης που είναι ακόμη ανοικτή και εν εξελίξει.

Το σύνολο εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και χώρους τεχνών, όπως και σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Ιταλία (Βερόνα),Τουρκία (Klasik Keyifler Φεστιβάλ & Istanbul University), Πολωνία (Musica Nova Polonica Festival), Μεγ.Βρετανία (Goldsmiths University-Russian Music Center), Huddersfield University, Σερβία (Guarnerius Art Center) , Synthermia Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ & Διαγωνισμός Σύνθεσης (Ελλάδα -05 -07 -09 -12), 1η Θερινή Μουσική Ακαδημία – Βόλου (Ελλάδα 2012), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ελλάδα 2011), Ένωση Ελλήνων Μουσουργών συναυλία σειρά / Αθήνα (Ελλάδα 2010), Γιάννης Παπαϊωάννου – Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ / Καβάλα (Ελλάδα 2010) κ.α., αναπτύσσοντας σχέσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ουσιαστικών δράσεων, συνεργασιών και ανακαλύψεων μέσω της μουσικής δημιουργίας.

Το σύνολο I.F. μεταξύ άλλων έχει καθιερώσει κύκλους συναυλιών ξεχωριστών θεματικών ενοτήτων: επετειακά Πορτραίτα Ελλήνων συνθετών – (Γιάννης Παπαϊωάννου, Θόδωρος Αντωνίου, Δημήτρης Θέμελης, Νίκος Αστρινίδης, Γιώργος Κουρουπός), Το σύμπαν της Ρώσικης Πρωτοπορίας (Κύκλος τριών συναυλιών σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Έργα Εβραίων συνθετών απαγορευμένα από το Γ΄ Ράιχ (Entratete Musik) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Μουσική και Θρησκεία, Sea Sound scene & Video Art, Αφιέρωμα στα έργα του Dmitri Smirnov & Elena Firsova κ.α

Η παρουσία και η εκπαιδευτική δράση του συνόλου είναι πολυποίκιλη. Εκτός από την παρουσίαση συναυλιών για παιδιά και νέους, τη διοργάνωση σεμιναρίων μουσικής και την υποστήριξη του Τμήματος Σύνθεσης στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, το Idée Fixe είναι το μοναδικό σύνολο που δρα στο χώρο της ωδειακής εκπαίδευσης στηρίζοντας τους σπουδαστές σύνθεσης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Από το 2004 είναι Ensemble in Residence του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.

Τα μέλη του συνόλου ξεχωριστά αλλά και συνολικά συνεργάζονται με πολλούς καταξιωμένους συνθέτες, οι οποίοι έχουν γράψει και αφιερώσει σ’ αυτό πληθώρα έργων που έχουν παρουσιαστεί σε πρώτες εκτελέσεις.

Ο κόσμος των ήχων και τα έργα που τον απαρτίζουν δεν είναι ένα πεπερασμένο σύνολο καταστάσεων. Είναι μια πύλη εισόδου, διαρκώς ανοιχτή σε ανεξάντλητες ερμηνείες. Το σύνολο I.F. έχει εμφανιστεί υπό την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, Μίλτου Λογιάδη, Δημήτρη Δημόπουλου, Θόδωρου Αντωνίου και Αλέξανδρου Μυράτ. (www.ideefixe.gr). Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη για το κοινό. Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου