ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια έκθεσης εργαστηρίου Κεντητικής …με άρωμα από το παρελθόν

εγκαίνια-έκθεσης-εργαστηρίου-κεντητ-720478

Εγκαινιάζεται σήμερα στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα εκθέσεων του «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ» (Ιάσονος με Κουμουνδούρου), η ετήσια έκθεση του Εργαστηρίου Κεντητικής της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου με θέμα «Γυναίκες, Χέρια, Χρόνος».

Πρόκειται για την παρουσίαση της ετήσιας δημιουργίας 70 περίπου γυναικών που παρακολουθούν τα μαθήματα στο Εργαστήριο της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς και στα Κοινωνικά Κέντρα των συνοικιών Αγίου Γεωργίου- Χρυσοχοίδη, Νέας Δημητριάδας και Αγίων Αναργύρων του Δήμου Βόλου.

Το εργαστήρι κεντητικής αποτελεί μια δραστηριότητα που ξεκίνησε από τον τέως Δήμο Πορταριάς πριν από 13 χρόνια και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία από πέρσι στα εργαστήρια των Κοινωνικών Κέντρων του Δήμου Βόλου.

Η επιτυχία οφείλεται κυρίως στην εμψυχώτρια και διδάσκουσα των τμημάτων Γιάννα Κεχαγιά που με αγάπη και εμπειρία μεταδίδει την γνώση των τεχνικών κεντητικής και πλεκτικής στις μαθήτριες της.

Το τρίπτυχο των εννοιών της έκθεσης καταδεικνύει την επιλεγμένη απασχόληση των γυναικών, στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν – χρόνος επομένως πολύτιμος – στη διάρκεια του οποίου με τα χέρια τους δημιουργούν και συνεχίζουν μια χρόνια ενασχόληση του γυναικείου κόσμου.

Χειροτεχνία με φαντασία και δεξιοτεχνία αναπαράγουν μορφές και τεχνικές σε μια ατμόσφαιρα κοινωνικής συνεύρεσης, συλλογικότητας, γόνιμης χρήσης του ελεύθερου χρόνου.

Όπως οι μαστόρισσες, οι τεχνίτριες του παρελθόντος σε ατομικά ή συλλογικά εργαστήρια, μεταδίδουν από το χτες στο αύριο αυτή την πολύτιμη γνώση των τεχνικών, εμπλουτίζοντάς την με το πνεύμα και τις απαιτήσεις της εποχής.

Τεχνικές ως πολύτιμες λέξεις μαγικές βγαλμένες από τα λόγια και τα χέρια των γιαγιάδων διατηρούνται έτσι μέχρι σήμερα, κοφτό κέντημα σε λευκά υπέροχα λινά υφάσματα, κεντήματα με πολύχρωμες κλωστές και χάντρες, πλεκτό λασέ και σαΐτα, μακραμέ, βελονάκι και βελόνες με μάλλινα νήματα αλλά και υφαντά του αργαλειού.

«Πρόκειται για ένα έργο ετών των γυναικών της Πορταριάς που διαδίδεται από πέρσι στον ενιαίο Δήμο Βόλου και αγκαλιάστηκε από μεγάλο αριθμό γυναικών των συνοικιών της πόλης με το ίδιο μεράκι και αγάπη για την παράδοση και τη χειροτεχνία», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Β. Κοντορίζος.

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο εικαστικός Απόστολος Ντελάκος, διδάσκων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και η Χρύσα Δραντάκη, ιστορικός –κοινωνιολόγος τέχνης, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, που προσπάθησαν να δώσουν τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τον καλλιτεχνικό, συγχρόνως, αυτών των μοναδικών δημιουργιών χειροτεχνίας, παράλληλα με την εθνολογική και κοινωνική τους σημασία.

Η τεχνική αποτυπώνεται στο βίντεο –φιλμ που δημιούργησε για το σκοπό αυτό ο Α. Ντελάκος καταγράφοντας τις κινήσεις των χεριών και το χρόνο των γυναικών μέσα από λόγια και τα πολυποίκιλτα έργα τους.

Για τους ενδιαφερομένους να γνωρίσουν από κοντά τα μυστικά του κεντήματος και του αργαλειού, ένας νέος κύκλος σεμιναρίων θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στη Πορταριά και στα Κοινωνικά Κέντρα του Δήμου Βόλου στους Αγ. Αναργύρους, στη συνοικία «Χρυσοχοϊδη» και στη Ν.Δημητριάδα.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά και θα διαρκέσει ως τις 10 Αυγούστου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου