ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«SpoonRiver» στο Λυχνάρι

spoonriver-στο-λυχνάρι-720042

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων η Θεατρική Ομάδα Βόλου «Ανά(με)σα» η οποία ως κύριο στόχο έχει την διάδοση της τέχνης και του πολιτισμού, σε συνεργασία με το Μουσικό Κήπο – Λυχνάρι στην Αγριά ξεκινάει σήμερα Δευτέρα 29 Ιουλίου και κάθε Δευτέρα ένας κύκλος θεατρικών, λογοτεχνικών και ποιητικών εκδηλώσεων πλαισιωμένων με μουσική ή και σε συνδυασμό με άλλες τέχνες (χορό, ζωγραφική).

Οι παρουσιάσεις είναι σημαντικό να έχουν σταθερή βάση, κάθε Δευτέρα βράδυ, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν σταθερό σημείο αναφοράς για το κοινό της πόλης, μια πρόταση εναλλακτικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Στόχος είναι να παρουσιαστούν Έλληνες αλλά και ξένοι θεατρικοί, κατά κύριο λόγο, αλλά και λογοτεχνικοί συγγραφείς και ποιητές.

Η πρεμιέρα είναι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου με το έργο «SpoonRiver» του EdgarLeeMasters, ενώ θα ακολουθήσουν παραστάσεις κάθε Δευτέρα στις 5, 12, 19 και 26 Αυγούστου.

SpoonRiver

Ο Εντγκαρ Λή Μάστερς (1869 – 1950) είναι Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος, δημιουργός του ποιητικού έργου «Σπούν Ρίβερ Ανθολογία».

Το «Σπούν Ρίβερ», είναι έργο που μένει σαν ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία της Αμερικής της αρχής του 20ού αιώνα.

Η μύηση του ποιητή στην αρχαία ελληνική επιγραμματική ποίηση, ήταν έργο που ανέλαβε ο φίλος του William Marion Reedy.

Ετσι γεννήθηκε στον Μάστερς η ιδέα να συνθέσει μερικά, παρόμοια με τα ελληνικά επιγράμματα, επιτάφια ποιήματα σε ελεύθερο στίχο. Κάθε ποίημα της συλλογής του αυτής είναι ένας μονόλογος που λέγεται (από τον τάφο) από τους πρώην κατοίκους του Σπούν Ρίβερ, ενός φανταστικού χωριού που έφτιαξε ο ποιητής. Η Ανθολογία χαρακτηρίστηκε από πολλούς κριτικούς σαν «ένα από τα πιο πρωτότυπα κομμάτια της φανταστικής λογοτεχνίας, που γράφτηκαν ποτέ».

Το «Σπούν Ρίβερ» του Μάστερς είναι πρώτα μια συλλογή ποιημάτων, όπου ο δημιουργός της μιλάει για τη ζωή του χωριού, μέσα από τα επιτάφια επιγράμματα των ανθρώπων που θάφτηκαν στο νεκροταφείο του τόπου. Ο ποιητής φαίνεται να πέρασε εκεί τα μικρά του χρόνια.

Την Καλλιτεχνική επιμέλεια και την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς. Πιάνο – τραγούδι: Βάσω Ζαγόρη

Ερμηνεύουν και τραγουδούν οι: Κασσιανή Βαρδαλή, Στέφανος Βλαχάβας, Ράνια Θεοχαροπούλου, Ολίνα Μανωλοπούλου, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Ειρήνη Μυλωνά, Ηρακλής Παπαγιάννης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μάρθα Παπαθανασίου, Μαλβίνα Παππά, Μαρία Πράντζου, Βάσια Στάμου, Ευαγγελία Τίγκα, Γεράσιμος Φράγκος, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου