ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα χνάρια του Αλφόνς

στα-χνάρια-του-αλφόνς-719770

Σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων και οικολογικών πρωτοβουλιών πρόκειται να διοργανώσει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οι φίλοι του Alfons Hochhauser» σε έναν μικρό εκθεσιακό χώρο στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου.

Μερικοί κάτοικοι της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου θυμούνται ακόμα τον θρυλικό αυστριακό Alfons Hochhauser, που ζούσε σχεδόν συνεχόμενα στην περιοχή του Πηλίου από το 1926 ως και το θάνατό του το 1981. Η πορεία της ζωής του καταγράφεται με εντυπωσιακό τρόπο στο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου «Ποιος θυμάται τον Αλφόν» που δημοσιεύτηκε το 2010.

Η επιρροή του Αλφόνς στις γερμανόφωνες χώρες ήταν σημαντική. Κατά τη δεκαετία του 1940 δημοσιεύτηκαν τρία μυθιστορήματα στη γερμανική γλώσσα που είχαν ως βάση τη ζωή και τις περιπέτειές του, με αποτέλεσμα να προσελκύονται κάθε χρόνο πολλοί Γερμανοί φυσιολάτρες και περιπατητές στην περιοχή του Πηλίου. Ως σήμερα επισκέπτονται και κατοικούν Γερμανόφωνοι στο Πήλιο, για να θυμηθούν τις περιπέτειες που ζούσε ο Αλφόνς και για να δουν από κοντά τα σημεία όπου διαδραματίζονται τα διάφορα γεγονότα των μυθιστορημάτων.

Έτσι λοιπόν, το 2005, 100 χρόνια μετά τη γέννησή του, ξεκίνησαν οι «Φίλοι» του μια ιστοσελίδα στην οποία υπάρχουν πληροφορίες για τη ζωή και τις δραστηριότητές του. Από φέτος το χειμώνα μάλιστα, μια ομάδα από αυτούς συνέπραξε και ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Φίλοι του Alfons Hochhauser», που έχει ως στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτισμού του Πηλίου. Ο Δήμος Ζαγοράς τους παραχώρησε έναν χώρο στο παλιό τελωνείο στο Χορευτό, ο οποίος ανακαινίζεται και θα είναι η έδρα για τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Η πρώτη προγραμματισμένη δραστηριότητα είναι μια εκδήλωση στις 17 Αυγούστου στο Χορευτό με τίτλο: «Ποιος ήταν ο Αλφόνς», όπου θα γίνει μια αναφορά στη συμβολή του Αλφόνς στη φυσιολατρία και στον εναλλακτικό τουρισμό. Επίσης θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου «Οι ληστές του βυθού» του Werner Helwig στην ελληνική γλώσσα που αφηγείται τα νεανικά χρόνια του Αλφόνς στο Πήλιο.

Οι «Φίλοι του Αλφόνς» θα διοργανώσουν πολλές ακόμη δραστηριότητες και καλούν όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες αυτές, να επικοινωνήσουν στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση μαζί τους. «Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη και ιδιαίτερα για την ανακαίνιση του κτιρίου, την ανακαίνιση του σκάφους, την ανακαίνιση στο Κουλούρι και την μετάφραση της ιστοσελίδας στα ελληνικά και στα αγγλικά. Καλοδεχούμενοι είναι επίσης οι χορηγοί που επιθυμούν να στηρίξουν τις δραστηριότητες αυτές οικονομικά», επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην διεύθυνση [email protected] ή στο τηλέφωνο 6978 288 264.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου