ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκανε τη ζωή του τραγούδι

εκανε-τη-ζωή-του-τραγούδι-719672

Ηγετική φιγούρα της παγκόσμιας ροκ σκηνής, λατρεμένος από εκατοντάδες πιστούς θαυμαστές παγκοσμίως όλων των ηλικιών, ο Ρότζερ Γουότερς εξακολουθεί να αποποιείται τον μισανθρωπισμό και να στηρίζει την ελεύθερη σκέψη και βούληση, την ισότητα, την ειρήνη.

Μουσικός, στιχουργός, τραγουδιστής και συνθέτης, συνιδρυτής των Pink Floyd και υπεύθυνος για χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια που σημάδεψαν νεανικές εξεγέρσεις και κοινωνικές αναταράξεις, είναι ένας εκ των τελευταίων ρομαντικών ροκάδων που ανήσυχος εξακολουθεί να γυρνά τον κόσμο και να δίνει συναυλίες.

Η αδιατάραχτη ανησυχία του τον φέρνει ξανά μέσα σε δύο χρόνια στην Ελλάδα, που θα τον υποδεχτεί αύριο στην Αθήνα, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το οπτικοακουστικό υπερθέαμα «The Wall» θα παρουσιαστεί τροποποιημένο, επανασχεδιασμένο, «πιο εντυπωσιακό, συγκινητικό και δραματικό από ποτέ», όπως περιγράφει ο ίδιος.

Μάγος της εξτραβαγκάντζας (το 1990 έδωσε στο Βερολίνο μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ με 200.000 θεατές), ο 70άρης σήμερα Γουότερς στάθηκε ο εμπνευστής των θεματικών άλμπουμ των Pink Floyd «The dark side of the moon» (1973), «Wish you were here» (1975), «Animals» (1977), «The Wall» (1979) και «The final cut» (1983). Επηρεασμένος από την ανατροφή του σε μια αγγλική κοινωνία στερημένη από την παρουσία των ανδρών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έκανε τη ζωή του τραγούδι («The Wall») την ώρα που η απώλεια του πατέρα του σφράγισε για πάντα το έργο και την προσωπικότητά του.

Οι οπερατικές διαστάσεις της τέχνης του, η τάση του να μιξάρει τον συμβολισμό με τον ρεαλισμό αποτελούν μοναδικά χαρακτηριστικά της διαδρομής του, στην οποία, σε συνδυασμό με τη μουσική, έκανε τον ακτιβισμό στάση ζωής. Είτε αναφέρεται στο σκληρό καθεστώς του θατσερισμού είτε στην επικρατούσα βία στη Λωρίδα της Γάζας και στο αποκρουστικό πρόσωπο του νεοναζισμού, ο Ρότζερ Γουότερς δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Και είναι από τους λίγους της συνομοταξίας του που παρεμβαίνει ακόμη, δηλώνοντας τη στήριξή του σε όσους δοκιμάζονται στον παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό χάρτη.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου