ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέχνη, τεχνικές και παράδοση

τέχνη-τεχνικές-και-παράδοση-716755

Εκθεση εικαστικού κοσμήματος της Κατερίνας Σαμαρά στο Λύκειo Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο Ελληνίδων του Βόλου, στηρίζοντας με συνέπεια δράσεις που υπηρετούν τις αξίες της τέχνης και της παράδοσης οργανώνει έκθεση εικαστικού κοσμήματος της γλύπτριας διπλωματούχου της Ακαδημίας Brera του Μιλάνου, εξειδικευμένης σε καλλιτεχνικές σχολές της Ελβετίας.

Στόχος αυτής της έκθεσης αυτής και των βιωματικών σεμιναρίων που θα ενταχθούν στη διάρκεια της λειτουργίας της, είναι η γνωριμία με την τέχνη και των παραδοσιακών τεχνικών μέσα από έργα καλλιτεχνών με σύγχρονες εφαρμογές και διάφορα υλικά.

Με αυτό το πνεύμα, στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 7 μμ στο σπίτι του ΛΕΒ (Κοραή 79), θα γίνει παρουσίαση του εικαστικού κοσμήματος με ομιλία και προβολή από την εικαστικό Κατερίνα Σαμαρά.

Τα κοσμήματα της Κ. Σαμαρά αποτελούν ένα προσωπικό ανθολόγιο με πρωτότυπα έργα τέχνης φιλοτεχνημένα σε αντικείμενα από διάφορα υλικά όπως μέταλλα, σύρματα, πέτρες, ξύλα, χαρτιά, όστρακα, γυαλί κ.ά. Τα έργα είναι δουλεμένα με τις παραδοσιακές τεχνικές, (μεταλλοπλαστική, υφαντική, βελονάκι) χρησιμοποιώντας και άλλα υλικά όπως χαρτιά, κλωστές και υφάσματα.

Για τη θεματική αυτή, που είναι απόλυτα εμπνευσμένη με τις αξίες της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, η δημιουργός σημειώνει: «Στη χώρα μας με τόσο πλούσιο και μεγάλο λαϊκό πολιτισμό, λαμπρές προσωπικότητες όπως η Αγγελική Χατζημιχάλη και ο συντοπίτης μας Κίτσος Μακρής έσκυψαν με ενθουσιασμό και αγάπη στα έργα του λαού μας ανασύροντας μέσα από αυτά, την φυγή, το μεράκι και την ιστορική συνέχειά του, στα δύσκολα χρόνια της διαδρομής του, κάτω από διάφορους κατακτητές.

Τα Λύκεια των Ελληνίδων ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέρουν με τις ενδυμασίες τους παραδοσιακούς χορούς και τα διάφορα εργαστήρια εργόχειρων που κατά καιρούς οργανώνουν, τη δυνατότητα να μην σταματήσει αυτή η επικοινωνία με την παράδοσή μας».

Η Κ. Σαμαρά είναι απόφοιτος της Σχολής Χατζημιχάλη το «Ελληνικό Σπίτι», εκεί όπου μυήθηκε στις τεχνικές και τα μηνύματα που κρύβονταν στα έργα του λαϊκού μας πολιτισμού. Με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ τελείωσε τη Σχολή «Umanitaria» του Μιλάνου για το κόσμημα και τη μεταλλοπλαστική και συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών «Brera» του Μιλάνου στο τμήμα Γλυπτικής.

Με δεύτερη υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ παρακολούθησε το τμήμα της Tapisery στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Γενεύη και στη συνέχεια τη Σχολή kunstgewerbeschule των Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής της Ζυρίχης καθώς και το τμήμα σχεδιασμό υφάσματος και διακοσμητικών σχεδίου. Από το 1984 είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έχει διδάξει τέχνη στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο Τμήμα Διακοσμητικής του ΤΕΙ Αθηνών, στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, καθώς επίσης σε προγράμματα για τον λαϊκό πολιτισμό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου, λειτουργώντας καθημερινά από 10.00 έως 14.00 και τα απογεύματα (Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Μαρτίου) από 18.30 έως 21.00.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου