ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Του Κουτρούλη ο γάμος»

του-κουτρούλη-ο-γάμος-713830

Τη διαχρονική κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «του Κουτρούλη ο γάμος» θα παρουσιάσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλιδάκου Ζακύνθου «Ερωτόκριτος» αύριο Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου στις 21.30 στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Το θεατρικό «Του Κουτρούλη ο γάμος» είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, γραμμένο στα μέσα του 19ου αιώνα, με θέμα τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, τον παρεμβατισμό των ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας, τις μίζες, τα ρουσφέτια, την ψηφοθηρία κι ένα πολιτικό σύστημα σαθρό, αποτελούμενο από εκπροσώπους της άγνοιας και της αρπαχτής-στοιχεία που επιβιώνουν άφθαρτα ως την έκλυτη πολιτική κατάσταση του σήμερα.

Το έργο παρουσιάζει την ιστορία του κ. Εμμανουήλ Κουτρούλη, πλούσιου πλην ταπεινής κοινωνικής καταγωγής ράφτη από τη Σύρο, ο οποίος είναι σφοδρά ερωτευμένος με την κόρη μεγαλοξενοδόχου των Αθηνών, τη δεσποινίδα Ανθούσα. Η δεσποινίς Ανθούσα επειδή έχει λάβει – στην ουσία μηρυκάζει- αγωγή και τρόπους « ευρωπαϊκούς» δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συμβιβαστεί σε γάμο με τον κύριο Κουρτούλη, εάν αυτός δεν αφήσει τη βελόνα του και δε γίνει … υπουργός.

Και στο σημείο αυτό αρχίζει το «πανηγύρι».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος « Ερωτόκριτος», της δημοτικής κοινότητας Σκουλικάδου του Δήμου Ζακυνθίων αποτελεί έναν από τους πιο παλιούς και πιο δραστήριους πολιτιστικούς οργανισμούς του νησιού μας. Ιδρύθηκε το 1984 και σκοπό έχει τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προσφορά γνήσιων μορφών ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου περιλαμβάνουν ενδεικτικά τη λειτουργία μουσικού τμήματος για την εκμάθηση εγχόρδων και αρμόνιου, την παιδική χορωδία, τη βιβλιοθήκη, τη θεατρική ομάδα και τη θεατρική ομάδα νέων και το χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών με τέσσερα συγκροτήματα, παιδιών, νέων και ενηλίκων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις τόσο στη Ζάκυνθο όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως την Αθήνα (2005), την Κρήτη (2006), την Κεφαλλονιά (2007,2008), το Μεσολόγγι (2009) και το Καρπενήσι (2010), Γύθειο (2012).

Η σύνθεση του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου είναι η εξής : Συγούρος Χαράλαμπος πρόεδρος, Χέλμη Μαργαρίτα Γραμματέας, Πλέσσας Αλοίσιος ταμίας και μέλη Κολυβά Μαρία και Κεφαλλήνος Αγγελος.

Ιδιαίτερα πλούσια από την ίδρυση του Συλλόγου είναι η δραστηριότητα του θεατρικού τμήματος με την παρουσίαση κλασικών θεατρικών έργων αλλά και λαϊκών παραστάσεων. Αναφέρονται ενδεικτικά οι παραστάσεις «Ένας βλάκας και μισός» (1984), « Ο εαυτούλης μου» (1992), « Ζητείται ψεύτης» (1994), «Μικροί φαρισαίοι» (2001) του Δ. Ψαθά», «Ζαμπελάκι» (2002) του Δ. Ρώμα, «Το Καινούριο Σπίτι» (2003) του Κ. Γκολντόνι, οι «Εκκλησιάζουσες» (2004 ) του Αριστοφάνη, «Ταρτούφος» (2007) του Μολιέρου, «La Nonna» (2008) του Roberto Cossa, «το Φιντανάκι» (2009) του Παντελή Χορν, «ο Γενικός Γραμματέας»(2010) του Ηλία Καπετανάκη, «Ράφτης Κυριών» (2011) του Ζώρζ Φεϋντώ και «ο Επιθεωρητής» (2012) του Νικολάι Γκόγκολ. Χορηγός επικοινωνίας της παράστασης στην Παλιά Ηλεκτρική είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου