ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυλαία στο φεστιβάλ

αυλαία-στο-φεστιβάλ-713638

Το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο και την Ευρωπαϊκή Ηχητική Κληρονομιά γράφουν σήμερα τον επίλογο των κινηματογραφικών προβολών του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Αχίλλειο.

Συγκεκριμένα σήμερα 19:00-20:11 θα προβληθεί το « Μουσικό Xωριό», σε σκηνοθεσία, φωτογραφία Αντρέας Σιαδήμα, σενάριο Γιάννη Αγγελάκη, Αντρέα Σιαδήμα, Κλείτου Κυριακίδη, μουσική ArTree. Μουσική, άνθρωποι, περιβάλλον.

Τρεις φίλοι δημιουργούν την ευτοπία τους στο παραδοσιακό χωριό Άγιος Λαυρέντιος του Πηλίου: το Μουσικό Χωριό. Με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και όχημα το συλλογικό και συμβιωτικό καλλιτεχνικό βίωμα, η μουσική εκπαίδευση αναπτύσσεται πρωτοποριακά.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής δημιουργικών ιδεών και εργασιών μεταξύ συμμετεχόντων αναγνωρισμένων σε διεθνές επίπεδο; Ποια είναι η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία; Πόσο ανεκτή είναι η ελευθερία;

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 20.15 μια τελευταία ξενάγηση του κοινού στην καινοτομική έκθεση «Ευρωπαϊκή Ηχητική Κληρονομιά» (European Acoustic Heritage / Patrimoine Sonore Européen) («Αχίλλειον» αίθουσα οδού Ιάσονος-Κουμουνδούρου).

Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό Η διοργάνωσή της έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ, Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης-ΕΠΕΟΤ).

Η υλοποίησή της έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτισμού «Culture» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελείται από τέσσερις διαδραστικές εγκαταστάσεις ακουστικής, που ελέγχονται από τον επισκέπτη μέσω ψηφιακής ταμπλέτας και περιλαμβάνουν: χάρτη της Ευρώπης με περισσότερα από 1.200 διαφορετικά «ηχοτοπία», ήχους από την καθημερινή ζωή στην Ευρώπη, οι οποίοι σχηματίζουν την «ηχητική κληρονομιά» μας, καθώς και θεματικό χάρτη του νερού, με μια μεγάλη ποικιλία ήχων από θάλασσες, ωκεανούς, ποταμούς, λίμνες, πηγές, βροχή κ.α.

Ο υπεύθυνος της έκθεσης Νικολά Ρεμί (Nicolas REMY) είναι διπλωματούχος φυσικής, DEA (Diplome d’ Études Apporfondies) και διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής της Nantes με εφαρμογή στην αρχιτεκτονική, μηχανικός μελετών ακουστικής και φωτισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου