ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ισπανία: Πληρώνει αδρά για να παραμείνουν στη χώρα 400 έργα τέχνης

ισπανία-πληρώνει-αδρά-για-να-παραμείν-710434

Σε συμφωνία ήρθε το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας με τη συλλέκτρια έργων τέχνης Carmen Cervera Thyssen-Bornemisza, ώστε η σημαντικότατη συλλογή της περίπου 400 έργων τέχνης να παραμείνει στη χώρα για τα επόμενα 15 χρόνια.

Η αξία της συλλογής, στην οποία περιλαμβάνονται έργα του Μπρίγκελ του Γηραιότερου, του Βαν Γκογκ, του Ροντέν και του Γκογκέν μεταξύ πολλών άλλων, έχει αποτιμηθεί σε περίπου 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ζούμε μια υπέροχη θλιβερή περίοδο»

Προσωρινά, θα παραμείνει στο σπουδαίο Museo Nacional Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης, όπου από το 1999 φιλοξενείται ως δάνειο.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας José Manuel Rodríguez Uribes ήρθε προσφάτως σε συμφωνία με τη βαρώνη Carmen Thyssen-Bornemisza de Kászo (όπως είναι το πλήρες όνομά της).

Η τύχη της πολύτιμης συλλογής ήταν αβέβαιη από τον Ιανουάριο του 2017, όταν έληξε η προηγούμενη συμφωνία δανεισμού.

Δεδομένου του ότι τα μουσεία έκλειναν τις θύρες τους στο κοινό λόγω της πανδημίας, δεν ήταν σαφές κατά πόσον η ισπανική κυβέρνηση θα εξασφάλιζε τα απαραίτητα χρηματικά ποσά για επέκταση της συμφωνίας.

Η καινούρια συμφωνία επιτρέπει να παραμείνει η συλλογή ως δάνειο προς το ισπανικό κράτος για 15 χρόνια, μετά την παρέλευση των οποίων το ισπανικό κράτος θα έχει δικαίωμα να την αγοράσει ενώ η Cervera είχε ήδη δώσει αυτό το δικαίωμα στο ισπανικό κράτος το 2010.

Για τον δανεισμό της συλλογής θα καταβάλλεται στη βαρώνη το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Επιπλέον σύμφωνα με το ΑΠΕ, η συμφωνία διασφαλίζει την επιστροφή στο μουσείο του πίνακα του 1892 «Mata Mua» του Γκογκέν, ο οποίος αγνοείτο από το 2019 όταν αφαιρέθηκε από εκεί με άδεια εξαγωγής του από τη χώρα (έντονες ήταν οι υποψίες ότι επρόκειτο να πωληθεί).

Τα 400 έργα τέχνης της συλλογής της Carmen Cervera θα εκτεθούν στο μουσείο, μέσα στο δουκικό μέγαρο Palacio de Villahermosa, μαζί με τα περίπου 755 έργα της προσωπικής συλλογής του εκλιπόντος συζύγου της βαρώνης, του βιομηχάνου Heinrich von Thyssen-Bornemisza (τη συλλογή αυτή είχε αποκτήσει το ισπανικό κράτος το 1993).

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου