ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός από το Ζαγορίν

πανελλήνιος-μαθητικός-διαγωνισμός-α-707456

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, μετά το επιτυχημένο επετειακό τριήμερο που διοργάνωσε και τιμήθηκε με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν τη συγκομιδή των μήλων, προχωρά στις επόμενες δράσεις του προγραμματικού πλαισίου που έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί με αφορμή τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

Πρωτότυπη και καινοτόμα για δεδομένα αγροτικού συνεταιρισμού είναι και η διοργάνωση που ήδη εξελίσσεται για υλοποίηση πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων επιπέδου Δημοτικού. Ο Διαγωνισμός έχει θέμα: « Ένα μήλο την ημέρα…: Το μήλο συμβάλει στην υγιεινή διατροφή !»

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Φ14/1517/131501/Δ1 9.8.2016) όπως και την στήριξη και αρωγή του Υπουργείου Υγείας (Γ3δ/ΦΑΥ2Δ/ΓΠ 1.07.2016). Η έναρξη έχει οριστεί για τις 3 Οκτωβρίου 2016 και η ολοκλήρωση προβλέπεται για 14 Φεβρουαρίου 2017 (ημερομηνία ταχυδρομικής αποστολής). Για τον διαγωνιζόμενους έχουν οριστεί και δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά ζωγραφική, γλυπτική και κολάζ. Οι μαθήτριες/ές καλούνται να δημιουργήσουν έργα με θέμα «Ένα μήλο την ημέρα …: Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !». Τα έργα ζωγραφικής και κολάζ θα πρέπει να έχουν μέγεθος Α3 (29,7x 42cm) ή Α4 (21 x 29,7 cm). Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, γλυπτικής και κολάζ, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμά τους. Τα στοιχεία των συμμετεχόντων (Όνομα, Επώνυμο, Σχολείο, Τίτλος του Έργου) θα πρέπει να αναγράφονται στο πίσω αριστερό μέρος του έργου τους.

Η δεύτερη ενότητα αφορά σύντομο βίντεο ή ψηφιακή εφαρμογή. Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο διαρκείας 3 έως 5 λεπτών, ή μια ψηφιακή εφαρμογή για κινητά, tablets ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ένα μήνυμα τύπου sms, ή email, ή εικονίδια για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μια ψηφιακή αφίσα με θέμα «Ένα μήλο την ημέρα …: Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !».

Τα έργα θα υποβάλλονται αποθηκευμένα σε οπτικό δίσκο (CD ή DVD) πάνω στον οποίο θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία των συμμετεχόντων (Όνομα, Επώνυμο, Σχολείο, Τίτλος του Έργου).

Κάθε σχολείο μπορεί να αποστείλει μια ατομική συμμετοχή ανά μαθητή/τρια για κάθε θεματική ενότητα.Τα έργα θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν βραβευθεί σε κάποιον άλλο διαγωνισμό. Όλα τα έργα θα αποστέλλονται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και θα κριθούν από ανεξάρτητη επιτροπή. Καλλιτεχνικός διευθυντής του διαγωνισμού θα είναι ο Ζαγοριανός ζωγράφος Κώστας Κομνηνός.

Η βράβευση θα γίνει στην Αθήνα, στις 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Θα υπάρχουν τρείς θέσεις κατάταξης για κάθε θεματική ενότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού: www.zagorin.gr .

To μήνυμα της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι πολλαπλό. Αρχικά προβάλλει την Οργάνωση με τα 100 χρόνια ζωής. Επιπλέον αποτελεί μήνυμα υγιεινής διατροφής στις νέες γενιές καθώς το μήλο αποτελεί φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας. Επίσης μέσω της δράσης αυτής αναπτύσσονται τα καλλιτεχνικά ταλέντα των μαθητών και αποτελεί μία καλή ευκαιρία ανάδειξης νέων ανθρώπων.

Παράλληλα δημιουργείται πολιτιστικό απόθεμα και μάλιστα βεβαρυμμένης σημασίας καθώς θα προέρχεται από μαθητές. Εν τέλει οι μαθητές με το ατομικό τους έργο θα συμμετέχουν σε μία συνολική παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί.

Στο σημείο αυτό συμβολίζεται και ο τρόπος λειτουργίας του ίδιου του Συνεταιρισμού, που μέσα από την ατομική προσπάθεια κάθε αγρότη – συνεταιριστή για ποιοτικούς καρπούς και μέσα από την ατομική προσπάθεια κάθε στελέχους του Συνεταιρισμού που απαρτίζεται από επιστήμονες και έμπειρους υπαλλήλους καταλήγει να προβάλλει αυτή τη συνολική θετική εικόνα στο καταναλωτικό κοινό.

Οι προσπάθειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού συνεχίζονται και οι δράσεις για τα 100 χρόνια λειτουργίας δημιουργούν στο σύνολό τους ένα θετικό παράδειγμα ελπίδας στις δύσκολες εποχές που βιώνει η πατρίδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου