ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτιά με ένα… κλικ

πρωτιά-με-ένα-κλικ-707023

Ο καβγάς ανάμεσα σε ζευγαράκι αλκυόνες έλαβε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό φωτογραφίας

Το …καβγαδάκι ανάμεσα σε ζευγάρι αλκυόνες, που «αιχμαλώτισε» με τον φωτογραφικό του φακό ο Κύριλλος Σαμαράς, του απέφερε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας Wild Seasons Photo Competition.

Πρόκειται για τον μοναδικό τακτικό διαγωνισμό φωτογραφίας άγριας ζωής στην Ελλάδα και διενεργείται τα τελευταία πέντε χρόνια τις τέσσερις εποχές του έτους, ενώ τα βραβεία της κατηγορίας «Πουλιά» είναι προσφορά της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Το πρώτο βραβείο στον φετινό φθινοπωρινό διαγωνισμό κέρδισε ο επαγγελματίας φωτογράφος Κύριλλος Σαμαράς, ο οποίος, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «παραμόνευε» για περισσότερες από τέσσερις ώρες για το βραβευμένο κλικ με τις μικροαψιμαχίες ανάμεσα στο δυνητικό ζευγάρι αλκυόνες.

«Αγαπώ πολύ τη φύση και ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη φωτογραφία άγριας ζωής. Για τη συγκεκριμένη φωτογραφία βρήκα ένα σημείο στα περίχωρα της Καστοριάς, κοντά στη λίμνη, όπου εντόπισα ότι πετούσαν αλκυόνες και «κατασκήνωσα» επί ώρες μέχρι να κάνω τη λήψη αρχές Σεπτεμβρίου», εξηγεί, επισημαίνοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η έρευνα σε έναν βιότοπο προκειμένου ο φωτογράφος να κατανοήσει τις συνήθειες ειδών της άγριας ζωής για να καταφέρει να τα απαθανατίσει.

Σημειώνεται ότι οι ζεστές μέρες, που διανύουμε τον χειμώνα και αποκαλούνται αλκυονίδες, αποδίδονται, σύμφωνα με τη μυθολογία, στον Δία, ο οποίος τις έδωσε προκειμένου να επωάζει με ασφάλεια τα αβγά της η αλκυόνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου