ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απέσπασε διάκριση στην Αμερική ο Φώτης Τάμπας από τη Σούρπη

απέσπασε-διάκριση-στην-αμερική-ο-φώτη-686628

Προκρίθηκε στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης

Νέα διεθνής διάκριση για το τραγούδι «Visions» του μουσικού και τραγουδιστή Φώτη Τάμπα από τη Σούρπη. Το μουσικό του κομμάτι προκρίθηκε στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης, International Songwriting Competition, στο Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το «Visions» ξεχώρισε ανάμεσα σε 26.000 συμμετοχές σε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς διεθνώς, καθώς την κριτική επιτροπή του International Songwriting Competition απαρτίζουν σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως οι COLDPLAY, ο Tom Waits, κ.α.

Πρόσφατα ο Φώτης Τάμπας κατάφερε να κερδίσει το τρίτο βραβείο στα Global Music Awards της Καλιφόρνια στην κατηγορία «Σύνθεση/Συνθέτης», ανάμεσα σε πλήθος συμμετοχών από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες μουσικές διοργανώσεις στο επίκεντρο της μουσικής βιομηχανίας στην Καλιφόρνια που στηρίζεται από το περιοδικό Billboard, ενώ στο νικητήριο βάθρο έχουν ανέβει κατά το παρελθόν σημαντικότατες προσωπικότητες της μουσικής και κάτοχοι Grammy και Emmy. Ο δημιουργός από τη Σούρπη κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία «Composition/Composer» με την σύνθεσή του «Visions», κάνοντας περήφανους τους συντοπίτες του, οι οποίοι έσπευσαν να τον συγχαρούν, με δεκάδες μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μεγάλη διάκριση ανοίγει διαύλους συνεργασίας με το εξωτερικό, με τον ίδιο να επισημαίνει, ωστόσο, με την σεμνότητα που τον διακρίνει: «Δεν γνωρίζω τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η διάκριση, το γεγονός ότι συμμετείχα στον διαγωνισμό, συνομίλησα με τους ανθρώπους του θεσμού. Για μένα είναι η πιο σημαντική στιγμή της πορείας μου».

Με δύο δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό του, εμφανίσεις σε μεγάλες μουσικές σκηνές και συνεργασίες με σπουδαία ονόματα, ο Φώτης Τάμπας ασχολείται από μικρή ηλικία με την μουσική, σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να παίζει ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, με την τρίτη του δισκογραφική δουλειά να βρίσκεται καθ’ οδόν. Ο ταλαντούχος δημιουργός μετράει τις… ανάσες και τις δυνάμεις του, κατακτώντας με σταθερά βήματα τον χώρο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του και του δίνει την δυνατότητα να εκφράσει το ταλέντο, την ευαισθησία, τους προβληματισμούς και τις προσωπικές του αναζητήσεις, ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας.

Γεννημένος μουσικός

Ο Φώτης Τάμπας γεννήθηκε στον Βόλο και μεγάλωσε στη Σούρπη Μαγνησίας. Σε ηλικία 12 χρόνων ξεκίνησε να παίζει ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα. Κατά καιρούς ήταν μέλος αρκετών συγκροτημάτων ως τραγουδιστής και μουσικός κάνοντας συναυλίες σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, παίζοντας σε μουσικές σκηνές όπως Σταυρός του Νότου, Θέατρο Χυτήριο, Ρυθμός Stage, Rodeo club, Cafe Santan, Stage club, Vox Music Stage, κ.α.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κρυφή ευχή» σε δικούς του στίχους και μουσική.

Εχει εμφανιστεί για δύο συνεχόμενες σεζόν στην μεγαλύτερη μουσική σκηνή του Βόλου, το Vox Music Stage, παίζοντας μεταξύ άλλων ως opening act αλλά και σε συνεργασίες επί σκηνής σε συναυλίες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Γιάννη Κότσιρα, του Φίλιππου Πλιάτσικα, του Πάνου Μουζουράκη, του Δημήτρη Ζερβουδάκη, του Χρήστου Θηβαίου, του Βασίλη Καζούλη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Νίκου Ζιώγαλα των ΜΠΛΕ, του Λάκη παπαδόπουλου, του Γιάννη Μηλιώκα και του Γιάννη Γιοκαρίνη.

Τον Φεβρουάριο του 2016 κυκλοφόρησε από την MLK ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Εικόνες στη σιωπή μου» στον οποίο συμμετέχουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Πάνος Μουζουράκης.

Στο πλαίσιο της προώθησης του δεύτερου δίσκου του, τον Ιανουάριο του 2017 εμφανίζεται στο Club του Σταυρού του Νότου με καλεσμένους του τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Πάνο Μουζουράκη, όπως επίσης και τον Απρίλιο με καλεσμένο του τον Νίκο Ζιώγαλα.

Το Ιανουάριο του 2018 κυκλοφόρησε από την Cobalt ο δεύτερος δίσκος του Νίκου Σαπουντζάκη με τίτλο «Ο παλμός μου» στον οποίο συμμετέχει ως συνθέτης με το τραγούδι «Μη μου κλαίς» σε στίχους Νίκου Σαπουντζάκη. Στο δίσκο υπογράφει στιχουργικά και ο Βασίλης Γιαννόπουλος.

Η καινούργια δισκογραφική του δουλειά, που αναμένεται σύντομα, τιτλοφορείται «Στο πέρασμα του χρόνου» και συμμετέχει ο Γιάννης Ζουγανέλης. Ο ταλαντούχος δημιουργός υπογράφει, εξάλλου, ως συνθέτης την πρώτη δισκογραφική δουλειά της Κωνσταντίνας Δημητρίου από τον Δρυμώνα που θα κυκλοφορήσει προσεχώς, και έχει ως προπομπό το τραγούδι «Εφευγες», το οποίο κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου