ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσεγγίζουν με έμπνευση την τέχνη

προσεγγίζουν-με-έμπνευση-την-τέχνη-686284

Τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε αφιέρωμα για τον Αλκη Αλκαίο

Θετικά σχόλια αποσπά το μελωδικό αφιέρωμα των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Αλκη Αλκαίο, που αποτυπώνεται στο cd με τίτλο «Φέρε μαζί σου χρόνο» και αποτελεί παραγωγή 2017 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με διαχρονική αξία. Tο cd διατίθεται από το βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (bookshop.uth.gr ) και από το βιβλιοπωλείο Ιανός.

Συγκίνηση προκαλεί το εισαγωγικό σημείωμα του αξέχαστου Θάνου Μικρούτσικου: «Ο Άλκης Αλκαίος ήταν ποιητής που υποδυόταν τον στιχουργό. Ηταν το άλλο μου μισό στο τραγούδι και όταν έφυγε με την πιρόγα του για «τα μαύρα της Στυγός νερά», έμεινα προς στιγμήν ναυαγός αλλά κρατούσα βαθιά φυλαγμένα εντός μου τα πολύτιμά του. Συγκινήθηκα πολύ ακούγοντας νέα παιδιά να εκφέρουν τους στίχους του και να μεταδίδουν τις εικόνες που έπλασε, τα σύμβολα και τους γρίφους του με καλλιτεχνικά άρτιο τρόπο, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση της Μαρίας Θωίδου και τη σπουδαία συνοδεία του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Μπράβο σε όλους σας για το ήθος και το ταλέντο σας».

Η υπεύθυνη των μουσικών συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Θωίδου, έγραψε από την πλευρά της: «Ο Θάνος Μικρούτσικος στόλισε το cd μας με το παραπάνω ευγενικό σημείωμα, με συναίσθημα αγάπης και υποστήριξης. Τα Μουσικά Σύνολα Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν στο παρελθόν, παίζοντας σε μια συναυλία του στον Βόλο και γνωρίζοντας από κοντά το ερμηνευτικό πάθος και την αμεσότητα της προσωπικότητάς του. Κρίμα που τα καινούργια μέλη δεν θα έχουν αυτή την ευκαιρία. Ολα ταίριαξαν να είναι ακριβής ποιότητας σ’ αυτό το cd.

Πραγματικά σπουδαία και η δουλειά του συνεργάτη μου Μανόλη Ανδρουλιδάκη, στην ενορχήστρωση αλλά και στην ερμηνεία της κιθάρας. Φτιάξαμε μαζί ένα όχημα πρωτότυπο να κουβαλήσει ξανά τα πολύτιμα λόγια, τους δυνατούς στίχους, την πολύπλοκη απλότητα του μοναδικού Αλκη Αλκαίου.

Με τις φωνές νέων ανθρώπων, ψυχών φρέσκων, με την επιθυμία να μεταφέρουν το παλιό και βιωμένο μέσα από το καινούργιο και αβίωτο ακόμα, οι στίχοι ξαναέλαμψαν με καινούργια χρώματα στα χείλη τους.

Ευχαριστώ όλα αυτά τα νέα παιδιά, φοιτήτριες και φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, που συμμετείχαν ολόψυχα με αληθινό μεράκι και συλλογικό αίσθημα σεβασμού για τα τραγούδια. Ευχαριστώ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που υποστήριξε πρακτικά όλο αυτό το εγχείρημα μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του θεσμού των Μουσικών Συνόλων».

Πολύτιμη προσφορά στις καινούργιες προσεγγίσεις της μελωδικής ομάδας υπήρξε η φωνή του Σωκράτη Μάλαμα στο πολυαγαπημένο τραγούδι σε μουσική του Νότη Μαυρουδή «Πρωινό τσιγάρο». «Με τη συμμετοχή του μέσα από μια εξαιρετική ερμηνεία, έδωσε την ευκαιρία στους νέους συμμετέχοντες να πλουτίσουν την έμπνευσή τους.

Με τις φωνές νέων ανθρώπων, ψυχών φρέσκων, με την επιθυμία να μεταφέρουν το παλιό και βιωμένο μέσα από το καινούργιο και αβίωτο ακόμα, οι στίχοι ξαναέλαμψαν με καινούργια χρώματα στα χείλη τους», προσέθεσε.

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, ενορχηστρωτής και κιθαρίστας του cd έγραψε: «Εμένα για κάποιο λόγο ο Αλκαίος έρχεται και με βρίσκει. Η συμμετοχή μου στον δίσκο «Φέρε μαζί σου χρόνο» ήταν μια πρόταση που μου έγινε από τη Μαρία Θωίδου, που είναι υπεύθυνη των μουσικών συνόλων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Είναι ένα cd στο οποίο συμμετέχει ο Σωκράτης Μάλαμας και το προλογίζει ο Θάνος Μικρούτσικος. Είναι επανεκτελέσεις τις οποίες τραγουδούν νέοι άνθρωποι και περιλαμβάνεται και ένα τραγούδι, όχι σε λόγια του Αλκη Αλκαίου, το «Εγώ δεν είμαι ποιητής», το οποίο μπορούμε να πούμε πως τον περιγράφει».

Στην ηχογράφηση τραγούδησαν τα μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ Γιάννης Πουρνάρας, Ελενα Αβραμιώτη, Χρυσιάννα Καραμέρη, Μαρία Εμμανουηλίδου, Φιλιώ Αζαριάδη, Αγγελική Πατακιούτη, Μαρία Ανδρίτσου, Κατερίνα Φουτάκη, Δέσποινα Αριστείδου, Ευγένιος Ζαρκάδας, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Εύα Δημοκωστούλα , Ευτυχία Σταματάκη, Αντρη Ευρυπίδου, Άννα Θωίδου, Ελένη Μαγαλιού, Φώτης Στρατηγός, Νανά Κούλη, Κική Καραγκούνη.

Στη χορωδία συμμετείχαν τα μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ Κατερίνα Νίτση, Βασιλική Μήτσου, Ελενα Πούλιου, Στάθης Σπηλιοτόπουλος, Χριστίνα Μαρμαρά, Μαριλένα Γιαννακέρη, Γεωργία Σπηλιοπούλου, Κωνσταντίνα Μάτιου, Αθανασία Καραθάνου, Γεωργιάννα Τσιάνου, Ειρήνη Άννα Γριζανίτη, Αναστασία Καραγκούνη, Ευσταθία Κοϊτσάνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου